News
notix pixel id

România, pe locul 3 în Europa la nivelul de poluare al aerului în zonele urbane

România se află pe locul 3 în Europa la nivelul de poluare al aerului în zonele urbane.
03.06.2021 | 16:12
România, pe locul 3 în Europa la nivelul de poluare al aerului în zonele urbane
România, pe locul 3 în Europa la nivelul de poluare al aerului în zonele urbaneSursa foto: Ştefan Aneculăesei
ADVERTISEMENT

Țara noastră prinde podiumul unui nou top negativ european. Nivelul de poluare al aerului din orașe este mult mai ridicat față de nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, adică de 10ľg/m3.

De altfel, media anuală a concentraţiei de particule fine (PM2,5) în zonele urbane din Uniunea Europeană este și ea mai mare, de 12,6 ľg/m3 (micrograme pe metrul cub). Acest nivel a fost atins în anul 2019, după ce a scăzut de la 25 ľg/m3, nivel înregistrat în anul 2015.

România, pe locul 3 în Europa la nivelul de poluare al aerului în zonele urbane

Potrivit unui studiu Eurostat, în România se înregistrează un nivel mediu anual de poluare a aerului în zonele urbane de 16,4 ľg/m3. Tara noastă ocupă locul al treilea în acest top, transmite Agerpres.

ADVERTISEMENT

Prima poziție le aparține vecinilor bulgari. Media anuală a concentraţiei de particule finedin zonele urbane din Bulgaria, 19,6 ľg/m3, este aproape dublă față de cea recomandată de OMS.

Podiumul este completat de ocupanta poziției a doua, Polonia. Media anuală a poluării aerului orașelor din această țară ajunge la 19,3 ľg/m3.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, țara cu cea mai redusă poluare a aerului din zonele urbane este Estonia. Țara înregistrează o concentrație de 4,8 ľg/m3, mai puțin de jumătate din limita maximă recomandată.

Estonia este urmată în clasament de alte două țări nordice, Finlanda şi Suedia. În cazul primeia dintre ele, nivelul de particule fine din zonele urbane ajunge la 5,1 ľg/m3. În Suedia se înregistrează o medie de 5,8 ľg/m3.

ADVERTISEMENT

Poluarea în lume, în anul 2020

PM2,5 sunt cele mai periculoase particule fine, fiind cele care au un diametru mai mic de 2,5 microni. Acestea pot afecta sănătatea mai grav, întrucât pot pătrunde mai adânc în plămâni, spre deosebire de PM10, particulele cu un diametru de 10 microni.

În luna martie, platforma globală privind calitatea aerului IQAir a publicat un studiu realizat anul trecut. Potrivit acestuia, țara noastră s-a clasat pe locul 15 în Europa în topul celor mai poluate țări.

ADVERTISEMENT

Bucureștiul s-a aflat pe locul 51 la nivel mondial în topul celor mai poluate orașe. Prima poziție a clasamentului a fost ocupată de capitala Indiei, Delhi.

La polul opus, cele mai puțin poluate zone sunt insulelele din mijlocul oceanului, precum Noua Zeelandă sau insulele Virgine. Orașele cele mai puțin poluate sunt cele din țările nordice, Suedia şi Finlanda.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri