Fotbal international

Ce rău am ajuns la coeficientul cupelor europene! Suntem în urma Liechtensteinului

02.08.2019 | 15:12
Ce rau am ajuns la coeficientul cupelor europene Suntem in urma Liechtensteinului

Ce rău am ajuns la coeficientul de ţară al cupelor europene! Acum câţiva ani campioana României a mers timp de câteva sezoane direct la masa bogaţilor, în grupele Champions League, iar celelalte formaţii, din Europa League, fosta Cupă UEFA, jucau direct în play-off-ul de calificare. Căderea a fost abisală în ultimele sezoane, chiar dacă am mai avut o zvâcnire în urmă cu două sezoane, când Astra şi FCSB ajungeau până în primăvara Europa League.

România, pe locul 31 în clasamentul coeficienţilor cupelor europene, depăşită de Liechtenstein

Ultimul clasament pune fotbalul românesc într-o postură mai mult decât jenantă. Vorbim, evident, ca de fiecare dată, de clasamentul ultimelor cinci ediţii ale cupelor europene. Ca urmare a faptului că joi seară Vaduz, formaţie din Liechtenstein care joacă în a doua divizie a Elveţiei, a reuşit să o scoată pe Mol VIDI din Ungaria, coeficientul unei ţări liliput pe harta Europei, Liechtenstein, a reuşit o performanţă istorică, dar care nu face deloc cinste fotbalului românesc.

România clasament coeficienţi cupe europene. Locul 31, după Liechtenstein

Liechtenstein are coeficient 13.500 şi ocupă locul 30 în Europa, în timp ce România o urmează, cu coeficient 13.500. Este adevărat că între cele două ţări numărul de echipe participante este diferit şi de aici apărând diferenţe, pentru că fiind mai multe echipe şi rezultate negative acestea scad mult coeficientul faţă de o ţară care are o singură echipă. Noi plătim tribut sezoanelor precedente, pentru că acum avem trei echipe din cele patru calificate în turul 3 preliminar şi în Champions League (CFR Cluj) şi în Europa League (FCSB şi Craiova).

România clasament coeficienţi cupe europene

Polonia, naţională de top, cluburi flop

Mult înaintea noastră, pe poziţiile 25 şi 26 se află Kazahstan şi Azerbaidjan, ţări care înainte aveau echipe de club care pierdeau pe linie. Însă investiţiile masive făcute în ultimii ani au îmbunătăţit mult situaţia la cluburi şi, implicit, în calculul coeficienţilor de ţară. Noi avem în spate Slovenia, Albania, Ungaria, Macedonia de Nord, Lituania, dar suntem departe mult de Kazahstan şi Azerbaidjan.

Interesantă este poziţia Poloniei, ţară care are o naţională extrem de puternică, nelipsită de la ultimele turnee finale de CM şi CE, dar care la nivelul echipelor de club se află foarte jos, abia pe locul 27, cu un coeficient de 16,125, având calificată mai departe o singură echipă, în turul 3 preliminar Europa League, Legia Varşovia.