News

Cum va fi afectată România dacă plata gazului se va face în ruble. Virgil Popescu: “Un contract nu poate fi modificat unilateral”

Virgil Popescu a vorbit despre cum va fi afectată România dacă plata gazului se va face în ruble. Ministrul energiei a precizat că un contract nu poate fi modificat unilateral
25.03.2022 | 12:15
Cum va fi afectata Romania daca plata gazului se va face in ruble Virgil Popescu Un contract nu poate fi modificat unilateral
ADVERTISEMENT

Decizia Rusiei de a cere țărilor “ostile” să plătească gazul în ruble va aduce cu sine niște schimbări. Ministrul energiei a explicat cum va fi România afectată de această situație. Virgil Popescu a precizat că un contract nu poate fi modificat unilateral și nu știe cum vrea Vladimir Putin să facă această modificare.

Cum va fi afectată România dacă plata gazului se va face în ruble

Invitat la o emisiune TV, ministrul energiei a vorbit despre decizia lui Vladimir Putin de a cere plata gazelor în ruble rusești și felul în care țara noastră va fi afectată de acest lucru.

ADVERTISEMENT

“Companiile din România, private sau Romgaz, nu au contracte cu Gazprom, sunt diverși intermediari, companii care sunt traderi de gaze, care au contracte în special cu companii private din România și vând gazul pe piața românească evident în lei, nu pot să-l vândă în altă valută.

Contractul între companii sunt convins că nu este în ruble și mi-e greu să cred că poate fi schimbat așa, de pe o zi pe alta, între un intermediar și o companie privată.

ADVERTISEMENT

Deci eu nu cred în posibilitatea schimbării în România a contractelor în ruble și apoi este problema acelor companii intermediare care au contract la rândul lor cu Gazpromul”, a declarat Virgil Popescu, scrie Digi 24.

Acesta a precizat că un contract nu poate fi modificat unilateral, ci trebuie să fie de acord ambele părți.

ADVERTISEMENT

“Un contract nu poate fi modificat unilateral. Nu știu cum sunt contractele în celelalte state, nu știu nici cum sunt contractele private, dar un contract – este o regulă de drept – nu poate fi modificat unilateral, părțile trebuie să cadă de comun acord”, a mai spus ministrul energiei, potrivit sursei menționate anterior.

De ce a decis Vladimir Putin ca plata gazului să fie făcută în ruble

Virgil Popescu consideră că președintele Rusiei a avut anumite motive pentru a lua această decizie.

ADVERTISEMENT

Din punctul său de vedere, la baza acesteia ar fi stat dorința de a pune presiune pe Occident, chiar în timpul summitului NATO.

“Eu cred că pur și simplu a fost așa, un lucru aruncat pe piață, astăzi, exact când se întrunește NATO, când se întâlnește Consiliul European, tocmai pentru a pune o presiune”, a mai subliniat ministrul energiei.

ADVERTISEMENT