News

România poate interzice exporturile de cereale! Anunţul premierului Orban: “Este un adevărat dezmăţ!”

09.04.2020 | 18:59
Romania poate interzice exporturile de cereale Anuntul premierului Orban Este un adevarat dezmat
ADVERTISEMENT

Premierul Ludovic Orban a spus în şedinţa de Guvern de joi că exporturile de cereale din România ar putea fi interzise. Prim-ministrul i-a cerut lui Adrian Oros, ministrul Agriculturii, un set de măsuri în acest sens. 

România poate interzice exporturile de cereale!

Orban a acuzat un “dezmăţ” al exporturilor de cereale în această perioadă şi l-a mandatat pe Adrian Oros să ia decizia interzicerii exporturilor sau chiar a rechiziţionării. Ministrul Agriculturii i-a spus că sunt gata scrise propunerile.

ADVERTISEMENT

„Nu ne putem permite să acceptăm ca, din lacomie, unii proprietari de cantităţi de cereale să trimită la export şi să ne lase fără grâu, fără… aici va trebui să luăm maăuri foarte clare, datele pe martie ne arată ca e un adevărat dezmăț pe exporturi”, a spus Orban.

Răspunsul Ministrului Agriculturii a venit prompt: „700.000 de tone s-au exportat în martie. Am refăcut toată procedura. Am făcut apel la tredări să înceteze cu aceasta…”, a zis ministrul.

ADVERTISEMENT

“Eu sunt hotărât inclusiv să interzicem exporturile şi inclusiv să facem rechiziţii”

Ludovic Orban a cerut ca măsurile să fie gata în cel mai scurt timp astfel încât să se interzică exporturile:

„Să-mi formulaţi o solicitare să luăm măsuri. Eu sunt hotărât inclusiv să interzicem exporturile şi inclusiv să facem rechiziţii. Noi trebuie să asigurăm necesarul de grâu pentru consumul intern până la viitoarea recoltă”, a zis Orban.

ADVERTISEMENT

Ministrul Agriculturii i-a spus primului ministru că documentele sunt gata.

România nu exportă doar cereale, ci şi muncitori în agricultură!

România nu exportă doar cereale în străinătate ci şi muncitori în agriculură. Joi au fost scene incredibile pe aeroportul din Cluj unde aproximativ 2000 de oameni au aşteptat să zboare spre Germania pentru a munci în agricultură.

Premierul a spus că situaţia a fost una inadmisibilă, în condiţiile în care nu s-a respectat nicio reglementare privind distanţarea socială: ”Trebuie făcută o anchetă fără milă și penalizați cei care sunt vinovați de dezastru. Managerul era obligat să informeze autoritățile, Comitetul Județean de Urgență, Prefectura. Puteau trimite jandarmii acolo, puteau să împiedice aglomerația.”, a spus Orban.

ADVERTISEMENT