188 de echipe participante la Olimpiada de Șah în secțiunea open, în vreme ce la feminin avem 169 de echipe. România a obținut rezultate remarcabile.
România continuă să demonstreze că se transformă, treptat, în una dintre forțele șahului mondial. În secțiunea open, “tricolorii” au ratat la limită accederea în top 10 la Olimpiada de Șah, după un 2-2 contra Moldovei în runda 11, ultima.
În cele din urmă, cu 6 victorii, 3 egaluri și două înfrângeri, România s-a clasat pe locul 17. Din 188 de participante la secțiunea open. România a bifat câteva rezultate de top, inclusiv egal contra SUA și Iran și victorii la Polonia și Austria.
Bogdan Deac, la masa 1, a avut rezultate fabuloase, care îl recomandă pentru o revenire rapidă la ELO 2700 plus. A jucat toate cele 11 partide, fără să piardă vreuna! A bifat 4 victorii și 7 remize. Cea mai impresionantă victorie a fost la polonezul Jan Krysztof Duda (ELO 2732). A avut și remize contra a 3 jucători de peste 2700 ELO, toate cu piesele negre: Fabiano Caruana (2798), Wei Yi (2762), Parham Maghsoodloo (2723).
Liviu-Dieter Nisipeanu, Mircea Pârligras și Constantin Lupulescu au terminat și ei competiția fără înfrângere. Primii doi au bifat două succese, iar al treilea unul. Kirill Shevchenko a avut cele mai multe meciuri decisive, cu 3 victorii și 3 înfrângeri. Și el, la fel ca și Deac, a jucat în toate cele 11 partide.
India a dominat competiția la open și a luat aurul în cele din urmă, cu 10 victorii și un egal. Podiumul a fost completat de SUA și Uzbekistan, câștigătoarea din 2022.
La feminin, după o înfrângere în fața Ucrainei în ultima rundă, România a încheiat competiția pe locul 28, cu 6 victorii, două egaluri și 3 înfrângeri. Irina Bulmaga a avut 5 victorii și a pierdut doar de două ori, cu alte 3 remize. Mihaela Sandu a fost printre marile performere la masa 2, cu 6 victorii și o singură înfrângere, plus două remize. Miruna Lehaci a avut 5 victorii, o înfrângere și patru remize.
India a reușit să se impună și la feminin, chiar dacă lupta a fost mult mai strânsă decât în secțiunea open. Kazahstan și SUA au completat podiumul.
România își continuă parcursul impresionant la Olimpiada de Șah de la Budapesta. În secțiunea open, “tricolorii” au bifat un succes impresionant în fața Austriei, scor 2,5-1,5. Victoria a fost asigurată din nou de Bogdan Deac, aflat într-o formă impresionantă. Acesta l-a învins pe Valentin Dragnev. Tot cu piesele albe, Constantin Lupulescu a remizat cu Felix Blohberger. Iar Kirill Shevchenko și Liviu-Dieter Nisipeanu au ținut remiza cu piesele negre.
După această nouă victorie, România ocupă locul 13 în secțiunea open, un rezultat de excepție dacă ținem cont de forțele prezente la Budapesta. Cu 6 victorii, un egal și două înfrângeri. Peste țări ca Olanda, Franța, Polonia, Germania, sau Norvegia lui Magnus Carlsen! În runda a 10-a, penultima, România va înfrunta Iran, favorita 10 a competiției la start.
România a bifat o victorie și la feminin, contra Filipine, scor 2,5-1,5. Irina Bulmaga, cu piesele negre, și Mihaela Sandu, cu albele, au reușit să se impună la primele două mese. Carmen Voicu-Jagodzinsky a pierdut la masa 3, iar Miruna Lehaci a remizat pe masa 4.
Cu 5 victorii, două egaluri și două înfrângeri, România este pe locul 22 la feminin. Și va înfrunta Brazilia sâmbătă, în runda a 10-a.
România a înregistrat un egal istoric la Olimpiada de Șah de la Budapesta, 2-2 cu SUA, în runda a 6-a. SUA este favorita numărul 1 a competiției și a aliniat o formulă stelară, cu Mari Maeștri de ELO 2700+ la toate cele 4 mese: Fabiano Caruana, Wesley So, Levon Aronian și Ray Robson. România are de asemenea o echipă de nivel top, așa cum s-a demonstrat și în runda 6.
A fost remiză pe toate cele 4 mese, cu Bogdan Deac și Liviu-Dieter Nisipeanu reușind să resiste cu piesele negre în fața unor adversari de top, precum Fabiano Caruana și Levon Aronian. De asemenea, cu piesele albe, Kirill Shevchenko și Mircea Pârligras au remizat cu Wesley So, respectiv Ray Robson.
În secțiunea open, România este pe locul 18, cu 4 victorii, o remiză și o înfrângere. La egalitate cu forțe uriașe din șahul mondial, precum SUA, Polonia și Norvegia lui Magnus Carlsen! Miercuri, în runda a 7-a, România va avea o altă adversară de top, Polonia. La care Jan-Krysztof Duda (ELO 2732) este așteptat să joace la masa 1.
A fost remiză în runda a 6-a și la feminin, 2-2 contra Slovaciei. Irina Bulmaga și Miruna Lehaci au obținut victorii cu piesele negre, iar Carmen Voicu-Jagodzinsky și Alessia Ciolacu au cedat cu albele. România are 3 victorii, două egaluri și o înfrângere la feminin și este pe locul 27. Miercuri, în runda a 7-a, România va înfrunta Lituania!
Bogdan Deac, Kirill Shevchenko, Constantin Lupulescu, Liviu-Dieter Nisipeanu și Mircea Pârligras, cu Ivan Sokolov căpitan, formează echipa la open. Irina Bulmaga, Mihaela Sandu, Carmen-Voicu Jagodzinsky, Miruna-Daria Lehaci, Alessia-Mihaela Ciolacu reprezintă România la feminin, cu Szabo Gergely căpitan. Alexander Motylev este antrenorul lotului național, iar Tiberiu Georgescu este conducătorul delegației.
Au fost victorii atât la open cât și la feminin în primele două zile. Ba chiar cu un dublu 4-0 în runda inaugurală, în care la open am înfruntat Capul Verde, iar la feminin pe Kosovo. Runda a 2-a a adus un succes la open contra Macedoniei de Nord, scor 2,5-1,5, și o victorie cu Bangladesh la feminin cu Bangladesh, scor 3-1.
Runda a treia a fost una dificilă, în special la secțiunea open. După patru partide foarte echilibrate, “tricolorii” s-au văzut învinși de Suedia, scor 1,5-2,5. La feminin a fost scor egal, 2-2, contra Georgiei, una dintre cele mai puternice echipe din concurs, favorita numărul 2!
În fine, băieții au revenit cu o victorie în runda 4 la open, 3-1 cu Insulele Feroe. La feminin a fost un nou duel contra uneia dintre favorite, iar de această dată a fost un eșec, scor 1-3. În runda a 4-a, România va înfrunta Kazahstan la secțiunea open și una dintre echipele Ungariei la feminin.
Șahul românesc este în evidentă ascensiune de când conducerea federației a fost preluată de Vlad Ardeleanu, cel care recent a fost numit și membru în Comitetul Executiv al COSR. În plus, datorită Fundației Superbet, România organizează anual unul dintre cele mai tari turnee de șah, Superbet Chess Classic, parte a circuitului Grand Chess Tour, lansat de Garry Kasparov.
România a mers la Budapesta cu un mix între tineri de mare perspectivă și jucători experimentați. La open avem tineri pe primele două mese, pe Bogdan Deac și Kirill Shevchenko. Ceilalți trei reprezentanți sunt jucători cu experiență, Lupulescu, Nisipeanu și Pârligras.
La feminin, România se prezintă cu două junioare de mare perspectivă, Miruna Lehaci și Alessia Ciolacu. La prima masă este Irina Bulmaga, deja o jucătoare consacrată la 30 de ani. Carmen Voicu-Jagodzinsky și Mihaela Sandu sunt jucătoare experimentate, care au reprezentat România la zeci de competiții.
“Antrenorul lotului este Marele Maestru International Alexander Motylev cu o carieră distinsă atât ca jucător, cât și ca antrenor. Pregătirea echipei a fost îmbunătățitǎ semnificativ cu expertiza lui Alexander. Acesta a lucrat ca antrenor pentru echipa națională rusă, contribuind la succesele lor în diverse turnee internaționale.
În mod notabil, Alexander a lucrat îndeaproape cu fostul campion mondial Vladimir Kramnik, dar şi cu challenger-ul la titlul mondial Sergey Karjakin, ajutându-i să-și rafineze jocul și să se pregătească pentru competițiile de top”,. a explicat Vlad Ardeleanu, președintele FR Șah, într-un articol publicat pe pagina sa de Facebook, dar și pe LinkedIn.