News

România, prima țară europeană care cumpără sistemul israelian antirachetă Iron Dome? Vasile Dîncu: “Vrem să învățăm de la Israel”

România este foarte dornică să achiziționeze sistemul de apărare antirachetă Iron Dome, scrie presa isareliană după vizita lui Vasile Dîncu la Ierusalim.
22.09.2022 | 15:30
Romania prima tara europeana care cumpara sistemul israelian antiracheta Iron Dome Vasile Dincu Vrem sa invatam de la Israel
Ministrul Vasile Dîncu a făcut o vizită în Israel Foto: Haaretz
ADVERTISEMENT

Potrivit surselor citate de presa israeliană, dacă se va ajunge la un acord, România va deveni prima țară europeană care va cumpăra sistemul.

România ar urma să fie prima țară europeană care cumpără de la Israel sistemul de apărare antirachetă Iron Dome

De când a intrat în arsenalul defensiv al Israelului în 2011, Iron Dome și-a dovedit valoarea în multe runde de luptă împotriva rebelilor din Fâșia Gaza.

ADVERTISEMENT

Fiecare baterie costă în jur de 150 de milioane de dolari, iar fiecare rachetă interceptoră 50.000 de dolari, scrie Haaretz.

Dar Israelul nu a reușit să comercializeze sistemul, vânzând doar două astfel de sisteme armatei americane pentru 373 de milioane de dolari. Americanii nu s-au arătat interesați de mai multe.

ADVERTISEMENT

Potrivit rapoartelor confirmate, Azerbaidjanul a achiziționat Iron Dome. Un număr de țări – Singapore, Canada, Coreea de Sud, India, Finlanda, Slovacia și Republica Cehă – au cumpărat componenta radar.

Într-un interviu acordat publicației Haaretz, Dîncu a refuzat să discute despre Iron Dome, dar a spus că țara sa este nerăbdătoare să semneze acorduri de cooperare de securitate îmbunătățite cu Israelul.

ADVERTISEMENT

„Dorim să ne îmbunătățim cooperarea militară și de securitate cu Israelul în multe domenii”, a spus ministrul.

„Vrem să învățăm de la Israel cum să îmbunătățim medicina militară, spre deosebire de cea civilă, pe linia frontului. Datorită experienței sale, Israelul are cele mai bune cunoștințe despre subiect.

ADVERTISEMENT

Vrem să aducem în România cunoștințele și inovația tehnologică israeliană. Industria noastră militară este de modă veche.

Și am descoperit că Israelul, spre deosebire de alții, este o țară care nu vrea doar să vândă echipamente militare, ci vrea și să obțină o licență pentru a le produce în România, iar asta este foarte important pentru noi.

Acest lucru ne va permite să exportăm sistemele de arme către NATO”, a mai declarat Dîncu.

În ultimul sfert de secol, vânzările de arme ale Israelului către România au depășit 1 miliard de dolari, mai scrie publicația israeliană.

ADVERTISEMENT