Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a anunțat vineri seară că România va primi 1,5 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru a sprijini refacerea infrastructurii şi a gospodăriilor distruse de inundaţii.
”România va primi 1,5 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru a sprijini refacerea infrastructurii şi a gospodăriilor distruse de inundaţii. Am fost în comunităţile afectate din judeţul Galaţi, am văzut suferinţa acelor oameni şi ştiu câtă nevoie au de ajutor”, a scris Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook.
Liberalul a afirmat că preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a întâlnit cu prim-miniştrii din Polonia, Cehia, Austria şi Slovacia pentru a discuta despre alocarea celor 10 miliarde de euro pentru ţările din Europa Centrală, grav afectate de inundațiile provocate de ciclonul Boris.
Mai mult, el a lansat un atac dur la adresa lui Marcel Ciolacu care nu a participat la această întâlnire și a subliniat că ”are de dat o explicaţie acestor oameni”.
”România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la această întâlnire crucială, într-un moment în care românii afectaţi au nevoie urgentă de sprijin. Premierul Ciolacu are de dat o explicaţie acestor oameni”, a mai spus Nicolae Ciucă.
Președintele liberal a ținut să precizeze că rezoluţia care a permis accesarea acestor fonduri ”a fost iniţiată şi susţinută de europarlamentarii PNL”.
”Trebuie să rămânem uniţi şi să acţionăm rapid pentru ca viaţa oamenilor din zonele afectate să revină cât mai repede la normalitate”, a mai transmis Nicolae Ciucă.
În urma ploilor torențiale și a viiturilor puternice din noaptea de 13 spre 14 septembrie, mai multe localități din județele Galați și Vaslui au fost grav afectate de inundații.
Șapte persoane au murit, iar pagubele sunt uriașe și de zile întregi autoritățile încearcă să finalizeze evaluarea lor. Potrivit ANSVSA, în dezastru provocat de inundații au murit 3.203 animale, 14.066 de păsări şi 291 de familii de albine.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat joi un ajutor de 10 miliarde de euro din din Fondul de coeziune al UE pentru țările din Europa Centrală afectate de inundații.
„Vom mobiliza fondurile de coeziune într-un mod neobișnuit, astfel încât, în primul rând, acestea să poată fi utilizate foarte flexibil, în funcție de necesități. Aceștia sunt bani 100% europeni, fără cofinanțare.(…)Vremurile extraordinare necesită măsuri extraordinare”,a transmis șefa Executivului comunitar.