România primește doar 37,05 milioane de euro în cadrul celei de-a doua cereri de plată din PNRR, o brumă de bani în comparație cu alte state europene care au încasat sume uriașe de bani, de zeci de ori mai mari față de țara noastră.
Comisia Europeană a anunțat luni, 23 decembrie, că în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, a transferat 26,8 miliarde de euro, sub formă de credite şi granturi, către Cehia, Germania, Italia, Portugalia şi România.
”Suma totală plătită în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă a depăşit acum 300 de miliarde de euro.
Acest jalon important reflectă amploarea reformelor şi investiţiilor transformatoare desfăşurate în statele membre ale UE, accelerând tranziţiile verde şi digitală, în timp ce consolidează rezilienţa generală a Uniunii”, a transmis Comisia Europeană printr-un comunicat de presă.
În timp ce Germaniei i-a fost transferată suma de 13,5 miliarde de euro în granturi, fără prefinanțare, iar Italia beneficiază deja de 6,9 miliarde în împrumuturi și 1,8 miliarde în granturi, fără prefinanțare, România primește doar 37,05 milioane de euro.
Și Portugalia beneficiază de mai mulți bani decât țara noastră și asta pentru că i-a fost transferată suma de 1,65 miliarde de euro în granturi și 1,25 miliarde de euro în împrumuturi, fără prefinanțare.
La rândul său, Cehia a primit deja suma de 1,5 miliarde de euro în granturi și 200 de milioane de euro în împrumuturi, fără prefinanțare. Astfel, în 2024, România este una din țările UE cu cele mai mici sume încasate din PNRR.
Foarte important de precizat este faptul că România nu va primi în 2024 banii din cererea de plată numărul III din PNRR, deoarece țara noastră nu a îndeplinit mai multe condiții cheie.
În decembrie 2023, România a depus această cerere de plată cu o valoare totală netă de 2 miliarde de euro, însă CE a decis să suspende suma de 1,1 miliarde de euro, după ce a constatat că nu au fost îndeplinite șase reforme cheie și anume: