News

România, printre campionii campaniei de vaccinare în UE. Rată de imunizare mare, obținută pe un segment îngust

12.01.2021 | 07:00
Romania printre campionii campaniei de vaccinare in UE Rata de imunizare mare obtinuta pe un segment ingust
ADVERTISEMENT

În pofida debutului  ezitant și marcat de unele disfuncționalități, campania de vaccinare în România a debutat cu dreptul, țara noastră depășind țări cu sisteme sanitare mult mai bine puse la punct. Afirmația este confirmată de graficele elaborate de site-ul Our World in Data.

Dacă la nivel mondial, campionii la vaccinare sunt țări din afara Europei, precum Israel sau Emiratele Arabe Unite, la nivelul Uniunii Europene România se află printre țările fruntașe.

ADVERTISEMENT

Astfel, în țara noastră s-au adminsitrat mai multe doze la milionul de locuitori decât în Franța sau Germania, succes cu atât mai remarcabil încât țara noastră a restrâns începutul campaniei de vaccinare la o singură categorie, anume personalul medical.

România, locul 8 în Europa

Pentru a stabili situația vaccinării în România, am ales ca țări de comparație principala putere a lumii (Statele Unite), țările cu cele mai mari rate de vaccinare (Israel și Emiratele Arabe Unite), cele mai puternice state din UE (Germania și Franța) și o țară vecină (Bulgaria). Precizăm că datele realizate de site-ul citat se referă doar la numărul de doze administrate, nu și la persoanele vaccinate întrucât în unele țări a început și administrarea celei de-a doua doze, așa-numitul rapel.

ADVERTISEMENT

Statisticile referitoare la numărul de doze administrate la un milion de locuitori în ultimele 7 zile pentru care sunt disponibile informații oficiale arată că România, cu 703 doze la un milion, depășește atât Franța, cât și Germania. La nivel mondial conduc detașat Israel – 7.613 doze/ milion, Emiratele Arabe Unite – 5.262 doze/ milion și Bahrain – 2.397 doze/ milion.

La nivelul Europei, primele clasate sunt Danemarca – 1.689 doze/ milion, Italia – 1.230 doze/ milion, Slovenia – 1.122 doze/ milion, Spania – 1.043 doze/ milion, Estonia – 886 doze/ milion, Slovacia -764 doze/ milion, Marea Britanie – 746 doze/milion și România – 703 doze/milion. Locul 8 plasează țara noastră peste țări precum Franța, Germania, Olanda, Norvegia sau Austria.

ADVERTISEMENT
Sursă: ourworldindata.org

Un succes obținut pe o categorie restrânsă de populație

Rezultatul este remarcabil întrucât țara noastră și-a restrâns prima etapă a vaccinării la o singură categorie dintre cele trei socotite vulnerabile: personalul considerat „esențial” (de obicei, cel medical), bolnavii cronici și persoanele în vârstă. România a început vaccinarea exclusiv cu personalul medical, într-un grup de țări europene în care se mai află Bulgaria, Cipru, Estonia, Franța, Norvegia, Serbia, Slovacia, Suedia și Ungaria.

Sursă: ourworldindata.org

Restul statelor europene au început cu două grupuri concomitent, cu excepția Marii Britanii și Italiei, care au declanșat campania la toate trei. La nivel mondial, vaccinarea universală este disponibilă doar în Bahrain, iar în Emiratele Arabe Unite, se face și la alte câteva categorii în afară de personalul socotit vulnerabil.

ADVERTISEMENT

În ce privește tendința de evoluție a vaccinării în România și țările selectate, se observă că în țara noastră curba vaccinării a cunoscut o creștere ușoară, dar constantă, în timp ce Franța și Statele Unite accelerează ritmul. În schimb, ritmul începe să scadă în Israel.

Sursă: ourworldindata.org

Din punct de vedere numeric, cel mai mult a vaccinat China – 9.000.000 de doze, urmată de Statele Unite – 6.690.000, Israel – 1.810.000, Marea Britanie – 1.320.000 și Emiratele Arabe Unite – 1.090.000 de doze. Relevanța acestui indicator este însă limitată întrucât trebuie raportat la numărul populației. Din această perspectivă, China stă mai rău decât majoritate țărilor Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT