News

România, printre cele mai afectate state UE de pandemie. Aproape jumătate din populație s-a infectat deja

O serie de indicatori statistici arată că România a devenit una dintre cele mai afectate țări din Uniunea Europeană de pandemia de Covid-19.
24.05.2021 | 18:49
Romania printre cele mai afectate state UE de pandemie Aproape jumatate din populatie sa infectat deja
România, printre cele mai afectate state UE de pandemie. Aproape jumătate din populație s-a infectat deja. Foto montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Optimismul generat de reducerea constantă din ultima vreme a numărului de infectări noi adoptarea unor măsuri de relaxare pare nejustificat în condițiile în care România face parte dintr-un grup de țări est-europene care stă prost la mai toți indicii importanți legați de pandemie.

Mai mult, în timp ce președintele principalului partid de guvernământ, Ludovic Orban, vorbește despre posibilitatea vaccinării contra cost, România este printre țările cu cea mai redusă disponibilitate la vaccinare.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui raport recent al Institute for Health Metrics and Evaluation, datele din România comparate cu cele din celelalte țări ale Uniunii Europene arată că țara noastră a fost printre cele mai afectate, iar ritmul în care scade numărul de decese și cel al infectărilor zilnice este sub cel din vestul Europei.

În România se moare mai ușor din cauza Covid-19

Rata deceselor zilnice este mai mare de 4 la un milion în Bulgaria, Croația, Estonia, Grecia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria”, se spune în respectivul raport care sintetiza datele disponibile până pe 17 mai.

ADVERTISEMENT

De fapt, în cazul României, rata trece de 8 decese la un milion, noi fiind într-un grup mai restrâns de țări, cu Bulgaria, Croația, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia.

Pentru rata cumulată a deceselor de la începutul pandemiei, calculată la suta de mii de locuitori, România este în categoria cea mai afectată, cu peste 400/100.000 împreună cu Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Polonia și Lituania.

ADVERTISEMENT

Nici măcar Spania și Italia nu au o astfel de rată a deceselor cu toată că au fost sever afectate de primul val al pandemiei, din primăvara anului trecut. Doar câteva regiuni din aceste țări au trecut este pragul de 400 decese la suta de mii de locuitori: Castilia-La Mancha și Catalonia în Spania sau Lombardia, Emilia-Romagna și Friuli-Trieste în Italia.

Aproape jumătate dintre români s-au infectat deja

IHME a făcut și simulări legate de rata de infectare reală, nu cea oficială, pe baza numărului de teste din fiecare țară, a ratei de pozitivare a acestora și modelului matematic de răspândire a bolilor. Potrivit acestor simulări, circa 25% din populația UE a fost infectată până acum, însă doar 40% din cazuri au fost depistate.

ADVERTISEMENT

Din nou România este peste media europeană, în grupul țărilor cu o rată de infectare de 40-50% din populația totală, împreună cu Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Polonia. Doar Lituania ar trece de pragul de 50% din populație infectată de la începutul pandemiei.

La capitolul testare, noi, bulgarii și polonezii suntem singurii care fac mai puțin de 150 de teste la suta de mii de locuitori, cu mult sub Cehia, Danemarca, Letonia și Lituania care trec de 500. De asemenea, țara noastră este printre statele UE în care procentajul cazurilor fatale de îmbolnăvire cu Covid-19 rămâne mai mare de 1%.

România stă prost și la disponibilitatea populației pentru imunizare, iar asta în condițiile în care vaccinarea este gratuită, cel puțin deocamdată. Disponibilitatea este estimată între 50 și 60%, mai puțin decât noi având doar Bulgaria, Cipru, Letonia și Lituania. Aceste rezultate au fost deduse printr-un sondaj făcut pe Facebook, datele pe un sondaj standard putând fi chiar mai sumbre.

În Uniunea Europeană, 79,9% din populație spune că va accepta sau probabil va accepta un vaccin pentru Covid-19. Segmentul de populației deschis la vaccinare variază de la 42% în Bulgaria la 92% în Spania. În scenariul de referință actual, ne așteptăm ca 437.000.000 de oameni  din UE să fie vaccinați până la 1 septembrie”, se arată în studiul IHME, un institut afiliat Universității din Washington.

Efecte încă necunoscute ale tulpinii indiene

Pe baza datelor actuale, Institutul a făcut și o serie de predicții legate de evoluția pe durata verii a pandemiei în  zona Uniunii Europene. Astfel, trendul descrescător va continua cel puțin până pe 1 septembrie. Există și un scenariu negativ în care numărul de infectări ar putea cunoaște un reviriment încă de la mijlocul lunii iunie. Variabila cu impact necunoscut încă este tulpina indiană a coronavirusului, varianta B.1.167.

Deocamdată, în România, peste 90% din cazuri sunt infectări cu tulpina britanică, B.1.1.7, iar tulpina indiană nu a fost încă identificată pe teritoriul țării noastre. Însă date colectate în Marea Britanie arată că varianta indiană tinde să o înlocuiască pe cea britanică, iar același lucru s-ar putea întâmpla și în Uniunea Europeană.

Diferențele de încredere în vaccin între statele membre UE  s-ar putea transform în traiectorii diferite către sfârșitul verii și de-a lungul toamnei”, precizează sursa citată.

Astfel, cu cât va fi mai  mare numărul persoanelor vaccinate cu atât valul 4 al pandemiei așteptat în toamnă va fi unul mai ușor de ținut sub control.

ADVERTISEMENT
Tags: