News

România, printre „idioții Europei”. Analiză dură în presa germană privind combaterea Covid-19

Un articol apărut în presa germană sub titlul de „Idioții Europei” analizează cauzele pentru care Bulgaria, România și Ucraina au ajuns copleșite de valul de infectări cu Covid-19.
30.10.2021 | 11:41
Romania printre idiotii Europei Analiza dura in presa germana privind combaterea Covid19
ADVERTISEMENT

Publicația germană Hamburger Morgenpost a publicat în ediția de joi a analiză a situației pandemiei în trei țări europene – Bulgaria, România și Ucraina, cu titlul „Idioții Europei”, transmite G4Media.

Confruntate cu un val mare de infectări și cu un număr ridicat de decese cauzate de către Covid-19, cele trei state menționate s-au regăsit într-o situație dificilă din cauza nivelului  redus la vaccinării și a problemelor din sistemul de sănătate.

ADVERTISEMENT

În cazul României, este menționată și influența Bisericii Ortodoxe care a avut o atitudine ambiguă legată de campania de vaccinare.

„Este un iad, ca într-un război”

Este un iad, ca într-un război. Aproape nimeni nu își poate imagina ce se confruntă în prezent cu medicii și asistentele în Europa de Est. Situația corona este catastrofală, pandemia face furori la o scară fără precedent. Cum s-ar putea întâmpla asta?”, scrie Hamburger Morgenpost.

ADVERTISEMENT

În cazul Ucrainei, este menționată lipsa acută a cadrelor medicale care să trateze bolnavii afectați de pandemie.

Nicăieri în Europa nu au murit atât de mulți oameni de Covid-19 în decurs de 24 de ore ca în Ucraina: 765 de noi decese au fost raportate miercuri. O femeie din orașul Donețk povestește televiziunii ARD ce a trăit într-un spital: Ni s-a spus că la un etaj sunt 44 de pacienți, toți puțin mai în vârstă. Pentru 44 de persoane a fost o asistentă, un medic de gardă și un medic șef care i-a tratat pe toți”, relatează publicația germană.

ADVERTISEMENT

România și influența Bisericii Ortodoxe

În cazul țării noastre, este invocată atitudinea ambiguă a ierarhilor bisericești față de campanie de vaccinare, în condițiile în care influența Bisericii Ortodoxe este foarte mare.

Vaccinează-te! (…) Dumnezeu se descoperă și prin știință>, a predicat recent preotul român Valeriu Roșcan. De fapt, un astfel de apel al unui duhovnic ortodox român este o raritate, pentru că tocmai închinătorii acestei confesiuni sunt cei care alimentează scepticismul cu privire la vaccinări. Arhiepiscopul constănțean Teodosie, de exemplu, susține că nimeni nu este responsabil pentru vaccin. Cei care vaccinează <își semnează condamnarea la moarte, predică Teodosie. Biserica Ortodoxă, la care aderă 86 la sută dintre români, este extrem de influentă în țară”, constată Hamburger Morgenpost.

ADVERTISEMENT

Este invocat și rolul politicienilor, fiind arătat cu degetul chiar președintele Iohannis pentru afirmația prematură că pandemia a fost învinsă în  România.

Nici politica nu este cu totul nevinovată: „Practic am oprit pandemia”, a spus președintele Klaus Iohannis în iunie, când incidențele erau scăzute. La începutul lunii mai, 34 la sută dintre cei chestionați doreau să se vaccineze – în septembrie era doar 16 la sută, potrivit sondajelor institutului IRES din București”, scrie publicația germană.

Influența politicienilor s-a dovedit și mai nocivă în Bulgaria, unde două partide naționaliste militează deschis împotriva vaccinării. Este vorba de Ataka și Vasrașdane.

Dacă vom continua să ne comportăm ca idioții Europei și să nu ne vaccinăm, ne vom afecta grav economia și turismul”, a spus inspectorul șef de sănătate Anghel Kuncev.

ADVERTISEMENT