News

România, printre primele ţări din lume la numărul de morţi în pandemie. Statistică alarmantă!

07.04.2021 | 14:34
Romania printre primele tari din lume la numarul de morti in pandemie Statistica alarmanta
Din iulie 2020, rata mortalității în România a depășit cu mult media anilor precedenți/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România este printre cele mai afectate țări din lume din punct de vedere al creșterii mortalității de la începutul pandemiei. Numărul suplimentar de decese la milionul de locuitori raportat la rata mortalității din anii trecuți plasează țara noastră pe primele locuri în lume.

Astfel, comparativ cu anii de dinaintea pandemiei, România a înregistrat circa 2.100 de decese mai mult la milionul de locuitori.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, cea mai neagră perioadă pentru țara noastră a fost luna noiembrie 2020, când rata mortalității a fost cu 63,1% mai mare față de media aceeași perioade pe anii 2016-2019.

„Excesul de mortalitate” indică ce nu știu autoritățile

În studierea efectelor pandemiei, experții în sănătate publică folosesc un indicator numit „excesul de mortalitate”, rezultat din diferența dintre decesele care survin în perioade de criză, precum războaie sau epidemii, și decesele din  anii precedenți crizei, în condiții normale.

ADVERTISEMENT

„Excesul de mortalitate” include atât numărul de persoane înregistrate în statisticile oficiale ca victime al Covid-19, precum și pe cei care au murit din cauza coronavirusului, dar nu sunt consemnați oficial. De asemenea, indicatorul include și decesele survenite din alte cauze de Covid-19, dar care pot fi atribuite condițiilor create de către pandemie.

Indicatorul este socotit unul important deoarece unele țări raportează doar decesele cauzate de Covid-19 care au survenit în spital, nu și pe cele de la domiciliu sau doar decesele pacienților care au fost testați pozitiv la coronavirus. De asemenea, pandemia poate provoca creștere  ale morților cauzate de alte boli (tuberculoză, cancer, malarie, SIDA etc.), prin faptul că accesul la tratamentul medical este mai dificil, iar finanțarea pentru tratarea acestora este mai redusă.

ADVERTISEMENT

În mod paradoxal, pandemia poate contribui la reducerea mortalității din anumite cauze. De exemplu, restricțiile de circulație contribuie la scăderea numărului de decese  în accidente rutiere. O scădere similară se observă și la rata fatalității cazurilor de gripă deoarece măsurile de combatere a Covid-19 limitează și răspândirea virusului  gripal.

Potrivit datelor  oficiale furnizate de către Eurostat, fiecare țară din Uniunea Europeană a avut, în perioada ianuarie 2020-ianuarie 2021, intervale de timp în care rata mortalității a depășit cu mult media ratelor din anii 2016-2019. În prima jumătate a anului  trecut, România excesul de mortalitate a fost negativ în primele trei luni, pentru ca apoi să crească însă relativ puțin, la 3,7% în iunie 2020.

ADVERTISEMENT

Noiembrie 2020, cea mai neagră lună a epidemiei

Însă odată cu perioada concediilor, indicele a crescut constant, fiind de atunci peste media UE. În octombrie ajunsese la 22,5% pentru ca în noiembrie să urce brusc la 63,1%. În acea lună creșteri mai importante au avut doar Bulgaria – 94,3%, Slovenia – 88,7% și Cehia – 75,8%. Pentru luna decembrie, creșterea în România de 52,1%, în condițiile în care Finlanda a reușit în acea lună ca excesul de mortalitate să fie negativ de -4,3%.

Sursă: Eurostat

Creșterea treptată a excesului de mortalitate în România este arătată și de o statistică realizată de Our World in Data, cu mențiunea că datele de anul trecut sunt comparate cu media din anii 2015-2019.

Linia roșie arată evoluția deceselor de la începutul anuui 2020, iar cea neagră este media pe perioada celor cinci ani precedenți. Diferența cea mai mare s-a înregistrat pe 6 decembrie 2020 când 8.599 de români au murit din varii motive, comparativ  cu numai 5.158, cât au murit în aceeași zi, ca medie realizată pe perioada 2015-2019.

România, în top 10 la creșterea mortalității

Într-o altă statistică, realizată de către Financial Times, este luat în considerare numărul de decese suplimentar la milionul de locuitori care a apărut în perioada pandemiei, comparativ cu anii precedenți. Printre țările analizate, România ocupă un îngrijorător loc 10, cu circa 2.100  de decese în plus la milionul de locuitori. Pe primul loc este Peru, cu peste 4.000, urmată de Bulgaria și Mexic, care trec de 3.000.România depășește țări precum Italia, Spania sau Brazilia, unde statisticile oficiale arată că virusul ar fi făcut ravagii mai mari decât în țara noastră.

Sursă: Financial Times

Chiar dacă excesul de mortalitate include și decesele suplimentare din alte cauze decât Covid-19, există indicii serioase că, de fapt, numărul în plus al morților s-ar datora în mare parte tot infectării cu coronavirus. Astfel excesul de mortalitate a fost mai mare în zonele sau orașele care s-au confruntat cu o rată mare a infectărilor, semn că nu toate decesele cauzate de SARS-CoV-2 au fost consemnate în statistici.

ADVERTISEMENT
Tags: