News

România, printre ţările codaşe la vaccinare, în UE. Cum am coborât de pe primele locuri pe ultimele în numai şase săptămâni

02.04.2021 | 18:30
Romania printre tarile codase la vaccinare in UE Cum am coborat de pe primele locuri pe ultimele in numai sase saptamani
ADVERTISEMENT

Dacă la începutul campaniei de vaccinare, autoritățile anunțau că țara noastră se află printre fruntașele la  imunizarea populației față de Covid-19 în rândul țărilor Uniunii Europene, cele mai recente date confirmă că România a ajuns printre țările de la coada clasamentului.

Poziționarea țării noastre din acest moment este cu atât mai surprinzătoare cu cât România și Bulgaria sunt singurele țări din Uniune în care, cel puțin teoretic, vaccinul este accesibil oricărui cetățean.

ADVERTISEMENT

România a început în forță vaccinarea, dar la începutul lunii trecute deja era pe la mijlocul clasamentului UE, pentru ca acum să se afle printre țările care stau  cel mai prost din acest punct de vedere. Singurul indicator la care stăm încă bine este procentajul populației complet imunizate, cu ambele doze de vaccin.

Malta și Ungaria, campioanele la vaccinare

Indicatorul care arată cel mai bine ritmul lent în care se face vaccinarea la noi este procentajul populației care a primit cel puțin o doză de vaccin. Potrivit datelor de pe 31 martie, România este pe locul 4 de la coada clasamentului, cu numai 10,47%, depășind doar Croația, Letonia și Bulgaria. Pe primele locuri se află Malta – 32,34%, Ungaria – 21,39%, Finlanda – 16,11%, Estonia – 14,99% și Austria – 13,32%

ADVERTISEMENT

Luând în calcul media dozelor administrate zilnic la suta de locuitori pe intervalul ultimelor șapte zile România este pe locul 21 în Uniunea Europeană, cu o medie de 0,3 doze la 100 de persoane, ceea ce reprezintă de patru ori mai puțin decât țara care a vaccinat în ritmul cel mai alert în ultima săptămână Malta, potrivit datelor oficiale centralizate de către Our World in Data.

România se află tot pe locul 21 și în ce privește numărul de doze administrate la suta de locuitori, după ce la începutul lunii trecute era pe locul 13. Țara noastră trece cu greu de 16 doze la suta de locuitori, alături de un lot de state europene care se află în aceeași categorie, între 16 și 17 doze: Franța, Grecia, Irlanda, Portugalia, Polonia, Suedia, Cehia, Germania și Belgia. În clasament conduce detașat Malta cu 44,7 doze la suta de locuitori, urmată de Ungaria – 31,26 și Estonia – 20,13.

ADVERTISEMENT

Față de începutul lunii trecute, Ungaria ne-a ajuns aproape la numărul total al dozelor administrate populației deși are o populație de mai bine de două ori mai redusă. Din punct de vedere numeric, România este pe locul 6 la dozele administrate, cu precizarea că este și una dintre cele mai populate țări europene.

Mai puțin de 6% dintre români  sunt complet imunizați

România începe să scadă și în ce privește ponderea populației deplin imunizate, ce a primit atât prima doză, cât și doza de rapel. La începutul lunii martie, țara noastră încă era pe locul 3, poziție explicabilă prin startul bun al campaniei. Acum suntem pe locul 8, iar ritmul în care se derulează vaccinarea va duce inevitabil la o scădere și mai accentuată a ritmului de imunizare completă.

ADVERTISEMENT

Din 15 martie, vaccinarea în România a devenit accesibilă întregii populației, însă în aceste două săptămâni nu s-a produs un salt în statistici, cu toate că celelalte țări UE, cu excepția  Bulgariei, continuă să vaccineze doar categoriile vulnerabile și „esențialii”. Începerea etapei a treia nu a reprezentat un stimul suplimentar al  campaniei de vaccinare la noi.

Pe 18 februarie, Comitetul Național de Coordonare a Activităților de Vaccinare anunța că România se afla pe locul 3 la procentul de persoane imunizate complet și pe locul 6 în ceea ce privește totalul dozelor administrate (peste 1,2 milioane), procentul de persoane imunizate cu prima doză (3,8%), precum și media zilnică a dozelor administrate (38.942). După numai două săptămâni, devenise deja evident că ritmul de extindere a vaccinării devine mai lent, iar tendința nu a fost inversată nici măcar odată cu etapa a III-a, în care vaccinarea este accesibilă populației generale.

ADVERTISEMENT
Tags: