News

România, printre țările europene care va primi Remdesivir, medicamentul destinat pacienților COVID! A fost semnat un contract de 63 de milioane de euro

29.07.2020 | 18:19
Romania printre tarile europene care va primi Remdesivir medicamentul destinat pacientilor COVID A fost semnat un contract de 63 de milioane de euro
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a anunțat în cursul zilei de miercuri, 29 iulie, semnarea unui contract de 63 de milioane de euro cu compania farmaceutică Gilead în vederea asigurării dozelor de Veklury, denumirea comercială a Remdesivir, necesare unui număr de circa 30.000 de pacienți din țările membre, printre care și România.

Acesta este primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratarea persoanelor care prezintă simptome severe de COVID-19. Loturile de Veklury  vor fi puse la dispoziția statelor membre și a Regatului Unit încă din primele zile ale lunii august, pentru a răspunde nevoilor imediate. Distribuția la nivelul UE va fi făcută în mod echitabil, pe baza unei chei de repartizare.

ADVERTISEMENT

CE pregătește, totodată, o achiziție comună care se estimează că va acoperi nevoile suplimentare începând din luna octombrie. Mai multe clinici din România au primit deja medicamentul, ca parte a unui studiu clinic, acesta fiind folosit cu succes în tratarea mai multor pacienți aflați în stare gravă.

Remdesivir ajunge în România. Comisia Europeană a semnat un contract de 63 de milioane de euro

În ultimele săptămâni, Comisia a lucrat fără încetare cu compania Gilead pentru a ajunge la un acord prin care să se asigure livrarea în UE de stocuri din primul tratament autorizat pentru COVID-19.

ADVERTISEMENT

Ieri, la mai puțin de o lună de la autorizarea Remdesivir, a fost semnat un contract care va permite livrarea, începând cu prima parte a lunii august, a tratamentelor pentru mii de pacienți.

Comisia face tot ce îi stă în putință pentru a asigura accesul la tratamente sigure și eficiente și sprijină dezvoltarea vaccinurilor împotriva noului coronavirus. Acordul de ieri reprezintă încă un pas important în lupta noastră pentru combaterea acestei boli”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate.

ADVERTISEMENT

Nelu Tătaru: „Remdesivir a venit în 640 de flacoane și urmează să mai primim 600”

În altă ordine de idei, ministrul Sănătății a anunțat recent că țara noastră a beneficiat de 640 de flacoane de Remdesivir și urmează să primească alte 600. De remarcat este faptul că tratamentul, primul autorizat împotriva COVID-19, a fost distribuit în cadrul unui studiu clinic.

Remdesivir a venit in 640 de flacoane, în două serii, s-a repartizat către spitalele de boli infecțioase sau care sunt suport COVID și aveau sector de boli infecțioase. Urmează să mai primim 600 de flacoane, dar ține foarte mult, după cum știți, la nivelul SUA, președintele Trump a impus oarecum ca toată producția să rămână în SUA.

ADVERTISEMENT

Noi avem această solictare și avem și aviz ca va veni. Așteptăm. Ele fiind într-un studiu, sunt alese anumite clinici. Acele clinici pot desfășura și parteneriate cu alte spitale”, a declarat Nelu Tătaru la Digi 24.

ADVERTISEMENT