News

România depășește Grecia și se apropie de Spania și Portugalia la un capitol important. Cifrele oficiale Eurostat

România a depășit Grecia la capitolul putere de cumpărare, cu toate că țara noastră rămâne printre cele mai sărace din Uniunea Europeană, conform datelor oficiale Eurostat.
26.06.2022 | 14:22
Romania depaseste Grecia si se apropie de Spania si Portugalia la un capitol important Cifrele oficiale Eurostat
România câștigă teren în clasamentul puterii de cumpărare. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

De asemenea, România se apropie de țări precum Cehia, Polonia, Spania și Portugalia la acest capitol, punctând neașteptat în clasamentul Eurostat la capitolul putere de cumpărare.

Puterea de cumpărare din România se apropie de cea din Spania

Astfel, consumul individual, exprimat prin puterea de cumpărare (PPS) a variat în 2021 între 63% și 146% din media UE în cele 27 de state membre. Potrivit Adevărul, România se află la 82% din media UE, cu 6 procente peste Grecia (76%) și aproape de Portugalia (83%), Polonia (84%), Spania și Cehia (85%).

ADVERTISEMENT

Conform Eurostat, doar nouă țări din Uniunea Europeană au o putere de cumpărare peste medie: Luxemburg, Danemarca, Germania, Olanda, Belgia, Austria, Suedia, Finlanda și Franța.

La polul opus, Bulgaria se află ultima în clasament cu o putere de cumpărare de 63%, cu 37% sub media europeană. Croația, Letonia, Ungaria și Slovacia au o putere de cumpărare cu 25% mai mică decât media europeană, arată sursa citată.

ADVERTISEMENT

Italia, Lituania, Cipru și Irlanda au un nivel de până la 10% sub media din Uniunea Europeană, mai arată cifrele oficiale prezentate de Eurostat.

Raportat la Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, România depășește în clasament Estonia, Grecia, Croaţia, Letonia, Slovacia, Ungaria şi Bulgaria.

ADVERTISEMENT

România are, totodată, printre cele mai mici prețuri din Europa, însă și salariile sunt tot la coada clasamentului. Cel mai ridicat nivel al prețurilor se află în Danemarca (140% peste media din UE), Luxemburg (132%), Suedia (128%) şi Finlanda (126%).

România și Bulgaria sunt considerate cele mai ieftine țări din UE, cu prețuri cu 44% sub media europeană.  La acest capitol, este considerat că cea mai ieftină mâncare și băutură non-alcoolică se găsește în România, țară unde prețurile sunt la 69% din media UE, alături de Polonia cu 72%.

ADVERTISEMENT

Chiar și la combustibil, domeniu sensibil pentru populația României, țara noastră are printre cele mai mici prețuri practicate în Europa. Cu toate acestea, veniturile scăzute ale românilor, comparativ cu cele ale străinilor, nu fac din această statistică o veste extraordinar de bună.

ADVERTISEMENT