News

Traficul de ţigări de contrabandă a explodat în pandemie! Studiul care arată pierderile uriaşe produse de fenomen şi avertismentul specialiştilor

Ţigările de contrabandă invadează Uniunea Europeană, iar autorităţile, precum şi factorii implicaţi în fenomen trag un puternic semnal de alarmă după ce pierderile UE au ajuns la 8,5 miliarde de euro pe an.
09.07.2021 | 18:12
Traficul de tigari de contrabanda a explodat in pandemie Studiul care arata pierderile uriase produse de fenomen si avertismentul specialistilor
Ţigările de contrabandă au devenit o problemă în întreaga Uniune Europeană. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un vechi proverb spune că în întreaga lume există trei clase sociale. Primii ar fi cei care au bani pentru mâncare, dar şi pentru vicii, aceştia fiind urmaţi de cei aflaţi undeva în mijloc şi care păstrează bani pentru hrană, dar rămân pe zero atunci când vine vorba despre vicii. Ultimii sunt exact invers, adică n-au deloc bani pentru mâncare, în schimb găsesc pentru vicii.

Şi nu o dată această clasă socială şi nevoile ei au reprezentat afacerea perfectă pentru anumiţi întreprinzători care încearcă să fenteze legea. Tutunul a reprezentat mereu o găselniţă, un dedesubt al acestora şi un viciu pe care s-au bazat din plin.

ADVERTISEMENT

Ţigările de contrabandă invadează piaţa UE!

De altfel, un studiu oficial arată că, deşi consumul total de țigări continuă să scadă, ponderea țigărilor de contrabandă a crescut zdravăn în ultima perioadă. Vorbim despre un procent destul de mare, unul care deja se apropie de 10% din consumul total. Dacă ne raportăm la cifre exacte, nu mai puţin de 10,3 miliarde de țigări consumate în cele 27 de state membre UE provin de pe pieţe ilicite.

Nici măcar pandemia de coronavirus, una care a pus întreaga planetă pe „hold”, nu a reușit să stopeze fenomenul. Culmea, și țări puternic dezvoltate au început să apeleze la astfel de tertipuri. De exemplu, Franța a propus o creștere fără precedent de 609% a consumului de țigări contrafăcute ajungându-se la o cifră de 6 miliarde de bucăți consumate.

ADVERTISEMENT

Se întâmplă lucrul acesta în primul rând din cauza prețului. Oamenii sunt tentați să aleagă varianta mai ieftină, fără să se gândească prea mult la consecințe. Ceea ce face ca un obicei atât de toxic să devină pur și simplu mortal.

Mai mult decât atât, pentru că sunt accesibile și celor cu posibilități financiare mici, țigările contrafăcute subminează eforturile de reducere a prevalenței fumatului și de prevenire a fumatului în rândul tinerilor. De altfel, factori importanți implicați în domeniu au transmis deja că acest comerț ilicit trebuie eradicat de peste tot pentru a putea spera la o însănătoşire pe viitor a sistemului, dar o reducere a numărului de decese.

ADVERTISEMENT

România, o adevărată piaţă de desfacere a ţigărilor contrafăcute

Între timp, România a devenit o ţintă a acestei afaceri. Sute de mii de ţigarete, zeci de milioane de euro, aceasta este reţeta perfectă pe care o propun marii jucători. Culmea, în peisaj au apărut chiar şi fabrici.

De curând, poliţiştii şi procurorii DIICOT au descoperit în judeţul Dolj o unitate clandestină unde erau produse şi ambalate ţigări care erau distribuite apoi pe piaţa internă şi în Uniunea Europeană. Aceasta ar fi fost înfiinţată de o grupare formată din 19 persoane – români, moldoveni şi ucraineni, şase persoane fiind reţinute în urma percheziţii, iar alte trei plasate sub control judiciar.

ADVERTISEMENT

Ulterior, ţigările produse în România erau puse în circulaţie, prin diverse persoane, pe piaţa internă şi în spaţiul UE, fără întocmirea de documente legale, prin sustragerea de la plata accizelor ce s-ar fi datorat bugetului de stat, dacă activităţile respective s-ar fi realizat în cadrul unui antrepozit fiscal autorizat, cu respectarea legislaţiei fiscale şi comerciale.

Totodată, s-a stabilit că materia primă şi materialele necesare fabricării ţigaretelor au fost procurate de la societăţi de profil din Bulgaria şi introduse în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, fiind disimulate în alte categorii de mărfuri, ori declarate sub regim vamal de tranzit către alte ţări ale UE.

Pentru o mai bună înţelegere vă spunem că pierderile fiscale înregistrate de guvernele celor 27 de ţări din Uniunea Europeană se ridică la aproximativ 8,5 miliarde de euro pe an. Da, citiţi bine, 8,5 miliarde de euro.

Câţi bani se fac din afaceri cu ţigări de contrabandă

Nu există îndoială că această contrabandă cu ţigări este o afacere de zile mari penrtu cei implicaţi. Concret, în acest moment, cele mai multe ţigări aduse în ţară vin din Republica Moldova, dar şi Serbia, Ucraina şi chiar Bulgaria.

Vorbim despre o caracatiţă foarte bine pusă la punct cu pioni mulţi pe o tablă de şah imaginară, dar, mai ales, dispuşi să facă orice. Unii dintre ei procură ţigările, în timp ce alţii încarcă maşinile de transport.

De aici încolo intervin cei care au curajul să le treacă frontierele, după care în schemă apar cei care depozitează marfa. În cele din urmă, ultimii pe listă sunt cei care se ocupă cu plasarea propriu zisă pe piaţa neagră.

Partea cea mai mare a câştigului rămâne la cel care a iniţiat totul. Considerat capul problemei, nu o dată acesta este un interlop local cu ceva conexiuni în politică. Restul de bani este împărţit între ceilalţi contrabandişti.

Ca fapt divers, oamenii legii spun că de fiecare dată când un transport de ţigări este capturat reţeaua pierde de la 20 de mii de euro în sus, dar se poate ajunge şi la sume colosale de ordinul sutelor de mii.

Cum poate fi stopat fenomenul ţigărilor de contrabandă

Toţi jucătorii importanţi din domeniu trebuie să facă front comun – aceasta pare a fi ideea de bază. De altfel, Philip Morris International i-a îndemnat pe reprezentanții din sectorul privat și cel public să își unească forțele pentru a combate comerțul ilicit.

„Este esențial să protejăm consumatorii împotriva produselor contrafăcute, iar autoritățile responsabile de aplicarea legii, guvernele și producătorii din sectorul privat, precum compania noastră, trebuie să își unească forțele pentru a răspunde la și a eradica comerțul ilicit în Europa și dincolo de granițele ei”, a declarat Alvise Giustiniani, Vice President, Illicit Trade Prevention în cadrul Philip Morris International.

„Eliminarea comerțului ilicit este un obiectiv important în contextul transformării PMI pentru un viitor fără fum. Trebuie să continuăm să lucrăm în parteneriat pentru a răspunde la orice amenințări potențiale de comerț ilicit, inclusiv pentru produsele fără fum. Respectarea legii și aplicarea eficientă a acesteia este obligatorie atunci când avem de-a face cu infractori care profită de pe urma acestui comerț ilicit”, mai adăugat acesta.

Compania a anunțat recent lansarea celei de-a treia runde de finanțare a PMI IMPACT. Discutăm despre o inițiativă globală care susține proiecte ale terților menite să reducă sau să prevină comerțul ilicit și să încurajeze un ecosistem de actori publici și privați pentru a combate comerțul ilicit în numeroasele sale forme.

Cum recunoaștem țigările de contrabandă

Datele oficiale indică o creştere serioasă şi în România a ţigărilor de contrabandă. Nu mai puţin de 9,7 milioane de pachete au fost cumpărate anul trecut. Sunt cinci mari factori care te pot ţine departe de aceste ţigări toxice.

În primul rând locul de unde le cumperi spune totul. Este imperios necesar ca țigările să fie achiziționate de la magazine autorizate. În mod evident fiecare pachet în parte trebuie fiscalizat și inscripționat.

Un alt detaliu aparte este acela că timbrul fiscal indică țara în care ar trebui să se vândă un produs. Astfel, dacă observați pe timbru altceva decât România, atunci țigările pe care sunteți la un pas să le cumpărați provin din surse ilicite.

Nu uitaţi şi de avertismentele de sănătate. Pentru ţara noastră, acestea sunt scrise cu litere albe pe fundal negru. Orice altceva reprezintă o tentativă de fraudă. Şi mai ales ţigări care îi pot face şi mai rău celui care le achiziţionează.

Ce spun cei implicaţi în fenomen

În demersurile sale de a combate comerțul ilicit, Philip Morris International continuă să investească semnificativ în controale la nivelul lanțului de aprovizionare prin măsuri de prevenire și protecție, prin implementarea celei mai noi tehnologii de urmărire și trasabilitate, și prin implementarea de protocoale stricte de verificare prealabilă a tuturor clienților și furnizorilor.

Compania sprijină reglementările precum Protocolul CCCT pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun și prevederile de urmărire și trasabilitate stabilite prin Directiva UE privind produsele din tutun.

ADVERTISEMENT
Tags: