News

România rămâne departe de aderarea la zona euro. Țara nu îndeplinește niciun criteriu de trecere la moneda unică

România este încă departe de a adera la zona euro. Comisia Europeană a concluzionat într-un raport că nu îndeplinim mai multe criterii, printre care stabilitatea prețurilor.
01.06.2022 | 20:45
Romania ramane departe de aderarea la zona euro Tara nu indeplineste niciun criteriu de trecere la moneda unica
România, încă nepregătită să adopte moneda euro. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

România nu este încă pregătită să adopte moneda euro, a concluzionat Comisia Europeană, în Raportul de convergență 2022. În acesta s-a analizat compatibilitatea juridică și îndeplinirea criteriilor de convergență.

Ce criterii nu îndeplinește România de aderare la zona euro

În același raport, oficialii europeni s-au uitat și peste progresele făcute de: Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia și Suedia pentru a adera la zona euro.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește țara noastră, s-a constatat că nu îndeplinește criterii ale articolului 131 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), printre care: stabilitatea preţurilor, a finanțelor publice, a cursului de schimb și al criteriului de convergență al ratelor dobânzii pe termen lung.

O altă concluzie la care a ajuns Comisia Europeană este că doar Croația și Suedia respectă stabilitatea preţurilor, Bulgaria şi Croaţia îndeplinesc criteriul cursului de schimb, după care tot Bulgaria, Croaţia, Suedia dar și Republica Cehă îndeplinesc criteriul ratelor donbânzilor pe termen lung.

ADVERTISEMENT

România nu a mai stabilit un termen de aderare la zona euro. Ce motiv a invocat

Referitor la Croația, de anul viitor este hotărâtă ca din 2023 să treacă la euro. România, în schimb, a refuzat în acest an să mai propună un termen de aderare, invocând pandemia și războiul.

”Mi se pare că nu înțelegem rolul pe care îl are această aderare la moneda euro. În continuare facem tot posibil pentru a păstra controlul asupra monedei la nivelul țării.

ADVERTISEMENT

Ne este teamă de consecințele mutării acestei politici monetare la nivelul european și renunțând la politica monetară ca instrument de dezvoltare.

E foarte greu să renunți la tiparniță după ce aproape trei decenii te-ai bazat în creșterea economică aproape exclusiv pe tiparniță și foarte puțin pe măsuri de reformă reale la nivelul economiei”, a declarat , profesorul de economie Cristian Păun, pentru Europa Liberă.

ADVERTISEMENT

Pentru ca România să poată adera la zona euro, trebuie să nu aibă un deficit bugetar mai mare de 3% din PIB, o datorie publică mai mare de 60%, iar inflația să nu depășească 1,5% media celor mai performante state membre ale UE.

ADVERTISEMENT
Tags: