News

România raționalizează apa? Ministrul mediului, Tanczos Barna, recomandă românilor să fie atenți când deschid robinetul. Update

Administrația Națională ”Apele Române” a anunțat raționalizarea apei potabile în mai multe județe din țara noastră. Ministrul mediului, Tanczos Barna, a reacționat.
05.07.2022 | 17:25
Romania rationalizeaza apa Ministrul mediului Tanczos Barna recomanda romanilor sa fie atenti cand deschid robinetul Update
România se pregătește de raționalizarea apei. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
05-07-2022
18:43

Barna Tanczos invită românii să fie mai când deschid robinetul, dar susține că nu există o criză de furnizare a apei potabile

Ministrul mediului, Barna Tanczos, a declarat că România nu se confruntă cu o criză de furnizare a apei potabile. Totuși, la nivel national, multe lacuri de acumulare sunt la un nivel de umplere de numai 68%.

În acest context, Barna Tanczos recomandă populaţiei să fie responsabilă în momentul utilizării apei potabile: ”Trebuie să ştim că foarte multe lacuri de acumulare chiar dacă sunt undeva la 68% nivel de umplere, ele asigură alimentarea cu apă şi nu avem o criză de furnizare de apă potabilă la nivel naţional.

Apa potabilă este o resursă de care trebuie să avem grijă şi în perioade de abundenţă şi în perioadele în care nu avem secetă, pentru că această apă este poate cea mai valoroasă. În spatele asigurării apei potabile sunt investiţii, sunt cheltuieli, chiar dacă la buzunar nu ne afectează dacă udăm grădina în fiecare dimineaţă.

Rezerva de apă este probabil cea mai importantă resursă de care dispunem în momentul de faţă”, a declarat Barna Tanczos la Digi 24.

Ministrul mediului a completat că prioritatea furnizorilor de apă este furnizarea apei potabile. În acest context, el sfătuiește populația să fie atentă la apelurile autorităţior și să înțeleagă că dacă acestea cer limitarea consumului de apă potabilă, chiar este nevoie de acea măsură.

Sunt foarte multe localităţi afectate de un deficit de precipitaţii. Ceea ce vedem acum este fenomenul de extreme, avem zone unde seceta persistă şi este lipsă de precipitaţii, iar la doar zeci de km distanţă avem zone în care culturile sunt superbe.

Acesta este efectul schimbărilor climatice care distrug echilibrul. Mediul nu mai poate asigura acel echilibru de sezon ploios şi sezon cu căldură şi apar astfel de fenomene care sunt de altfel pe Cod galben şi Cod portocaliu pe care le-a anunţat recent ANM pentru următoarele 24 de ore.

Vor fi zone afectate de un val de caniculă şi în acelaşi timp vor fi zone care vor fi lovite de furtuni şi de precipitaţii semnificative, adică zeci de litri pe metru pătrat pe perioade scurte”, a mai spus ministrul Mediului.

Conform ultimelor informații, rezerva de apă în principalele 40 lacuri de acumulare administrate de ANAR şi SPEEH Hidroelectrica SA este de 3,45 miliarde mc de apă.

Asta înseamnă că necesarul de apă brută poate fi asigurat pentru toţi beneficiarii din sursa de apă de suprafaţă în regim centralizat. În prezent sunt afectate de secetă 115 localităţi din judeţele Botoşani, Galaţi, Bacău, Neamţ, Vrancea, Cluj şi Argeş.

”Este nevoie să folosim rațional rezervele de apă”, a transmis Administrația. ANAR monitorizează permanent volumul apei din principalele lacuri de acumulare din țară și ase asigură că rezervele de apă sunt gestionate eficient.

Apa se raționalizează în România

Rezerva de apă la nivel național este de 3.45 miliarde MC de apă,astfel că necesarul de apă brută pentru toți românii poate fi asigurat. Cu toate acestea, prognoza arată că apele Dunării sunt în scădere, astfel că la final de iulie coeficientul de umplere al rezervelor va scădea de la 82% la 68%.

ADVERTISEMENT

”În acest moment, sunt afectate de secetă: 28 de localități (din județele Botoșani și Galați), 77 de localități (din județele Bacău, Neamț și Vrancea), 5 localități (în județul Cluj), 5 localități (în județul Argeș)”, au transmis autoritățile, potrivit Antena 3.

Cele mai afectate sisteme de alimentare cu apă sunt în județele Bacău, Neamț și Vrancea. Totodată, sunt afectate și sistemele de alimentare cu apă de la Tarnița.

ADVERTISEMENT

Astfel, raționalizarea apei este o realitate în UAT Periș, Domnești, Ciolpani, Cernica, Bragadiru în anumite intervale orare (2-3 ore).

În prezent, se aplică “Planul de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare” – treapta II în localitatea Sanpaul din județul Harghita – SC Agropic – sursa de apă Homorodul Mare și Treapta III de restricții în județele Iași și Vaslui din sursele de alimentare cu apă (acumulările) Hâlceni, Plopi (Iasi) și Solești (Vaslui) – Municipiul Vaslui și comunele Lipovăț și Muntenii de Jos pentru care există surse alternative de alimentare cu apă”, au mai transmis autoritățile.

ADVERTISEMENT

În consecință, autoritățile au transmis oamenilor să limiteze consumul de apă și să nu folosească excesiv apa pentru a spăla sau pentru a uda grădinile.

Ministrul mediului prezice vremuri foarte grele

Ministrul mediului Tanczos Barna a comentat situația și a avertizat: ”Vine o perioadă grea”.

”Suntem într-o perioadă destul de complicată pentru că, pentru următoarele săptămâni, se anunță deficit de precipitații și valori peste medie a temperaturilor aerului. În această perioadă, debitul la intrarea în țară, la secțiunea Baziaș, în intervalul de 29-30 iunie, a fost în scădere și la Dunăre. Suntem la 2800 de metri cubi pe secundă față de o medie anuală de 6400 de metri cubi. Aceste cifre arată clar că avem deficit de precipitații nu doar în România ci și în celelalte bazine hidrografice.

ADVERTISEMENT

Astăzi, în România, sunt deja opt localități unde s-a implementat restricționarea cantităților de apă folosite. În acele localități, din cele trei trepte, fază normală, fază de atenție sau fază de restricție, am ajuns în faza de restricție în ceea ce privește consumul de apă.

În această perioadă, de obicei, se recomandă cetățenilor să evite folosirea în exces a apei din sistemele de alimentare cu apă potabilă pentru irigație, în curte, în grădini, pentru că se poate generaliza această lipsă de deficit de apă și în celelalte localități unde ploile nu sunt suficiente.

Suntem martori ai unor fenomene extreme, avem localități cu cantități de 30, 40, 50 de litri pe secundă în câteva ore, în același timp avem zone unde seceta este cumplită. Vine o perioadă destul de grea, așa arată și prognozele meteorologice”, a declarat Tanczos Barna, la Antena 3.

ADVERTISEMENT
Tags: