Șeful MApN, Vasile Dîncu, a vorbit despre măsurile care s-au discutat în ședința de la CSAT în contextul unei posibile invazii a Rusiei în Ucraina.
În timp ce Klaus Iohannis a amintit de o posibilă criză a refugiaților în cazul unui conflict miliar, ministrul apărării a venit cu mai multe detalii în acest sens.
Astfel, Vasile Dîncu a afirmat că România este pregătită pentru a primi zeci mii de eventuali refugiați, cărora să le asigure ”hrană şi condiţii bune de viaţă”.
”Există în momentul acesta un stoc, să spunem aşa, destul de important de locuri în care am putea să cazăm mii de posibili refugiaţi.
Evident că avem şi o zonă de rezervă în care am putea să multiplicăm, sau să aducem de trei-patru ori mai multe locuri, chiar până la zecii de mii, să spunem, în această zonă.
Deocamdată, rezerva strategică pe care o avem este gândită pentru câteva mii de posibili refugiaţi, pentru hrănire, pentru condiţii bune de viaţă şi evident că putem să aducem şi lucruri suplimentare.
Dacă se va întâmpla asta – nu ne dorim să se întâmple – dar dacă s-ar întâmpla să fie nevoie, o să putem arăta şi noi partenerilor din NATO că suntem pregătiţi, cel puţin dacă nu avem o înzestrare aşa cum ne-am dori, la ultimul nivel, avem un foarte bun management al capacităţilor noastre în domeniile acestea ale pregătirii defensive pentru conflict”, a declarat ministrul apărării, miercuri seară, la Antena 3.
Deși admite că situația în zona de est a Europei este una incertă, Vasile Dîncu spune că nu se poate spune cu certitudine că va avea loc un conflict militar. Oficialul le transmite cetățenilor să nu intre în panică sau să se simtă amenințați.
”Situaţia este incertă şi nu putem să estimăm că va fi neapărat un conflict. Așteptăm şi ne pregătim pentru orice scenariu.
Cetățenii români nu au motive să intre în panică, nu au motive sa se îngrijoreze sau să se simtă amenințați. Sigur că este o situație care ar putea avea consecințe economice, strategice. În cazul unei intervenții a Federaţiei Ruse vom avea şi fluxuri migraţionale. Suntem pregătiţi pentru aceste situaţii.
Credem că încă mai există şanse că există resurse diplomatice ca să nu se ajungă la un conflict armat, la un ‘război cald’, cum spunem noi”, a mai spus ministrul Apărării, la postul de știri citat.