News

România, reprezentată la NATO încă un an. Mircea Geoană, Secretar General Adjunct până în 2023

Mircea Geoană, care ocupă funcția de Secretar General Adjunct al NATO începând cu data de 16 octombrie 2019, a anunțat că mandatul său a fost prelungit cu un an.
16.10.2021 | 15:03
Romania reprezentata la NATO inca un an Mircea Geoana Secretar General Adjunct pana in 2023
ADVERTISEMENT

Mircea Geoană a anunțat prelungirea mandatului său într-o postare pe o rețea de socializare. Poziția de Secretar General Adjunct este cea mai înaltă poziție politică deținută de un român într-o organizație internațională.

Mircea Geoană rămâne Secretar General Adjunct al NATO până în 2023

Mircea Geoană a declarat că se simte ”onorat” de decizia Secretarului General Jens Stoltenberg, care îi dă posibilitatea de a contribui la negocierea, adoptarea și implementarea noului Concept Strategic și a agendei NATO 2030.

ADVERTISEMENT

“Acum doi ani, pe 16 octombrie 2019, am preluat funcția de Secretar General Adjunct al NATO. O mare onoare, dar și o provocare, să fiu primul lider din Centrul și Estul Europei care ocupă o astfel de funcție.

Au fost doi ani intenși, plini de provocări, dar și de mari satisfacții. Am învățat și progresat enorm, ca om și ca lider.

ADVERTISEMENT

Sunt onorat de decizia Secretarului General Jens Stoltenberg de a-mi prelungi mandatul cu încă un an, până în octombrie 2023. Voi putea astfel să contribui la negocierea, adoptarea și implementarea noului Concept Strategic și a agendei NATO 2030.

Nimic mai important decât să asigurăm adaptarea Alianței noastre la un mediu de securitate profund modificat și să continuăm să protejăm în față oricărei amenințări securitatea și prosperitatea celor 30 de națiuni aliate și a celor 1 miliard de cetățeni, de a căror încredere depinde în mod esențial succesul nostru comun”, a scris Mircea Geoană pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Mandatul lui Mircea Geoană trebuia să se încheie în 2022

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a decis să îl numească pe Mircea Geoană ca următor secretar general adjunct în iulie 2019. El și-a preluat postul la mijlocul lunii octombrie 2019.

Geoană a înlocuit-o pe Rose Gottemoeller din Statele Unite ale Americii, care a preluat funcția în octombrie 2016.

ADVERTISEMENT

”Sunt bucuros să anunț numirea lui Mircea Geoană ca următor secretar general adjunct. El este un ferm avocat al legăturii transatlantice și va aduce o experiență îndelungată ca om de stat și diplomat la acest post. El va fi primul român care va ocupa acest post superior.

ADVERTISEMENT

Îi sunt foarte recunoscător Rose Gottemoeller. Competențele sale diplomatice și expertiza sa în politica internațională de securitate au fost de neprețuit pentru Alianță, deoarece NATO continuă să se adapteze la un mediu de securitate mai imprevizibil”, declara atunci Jens Stoltenberg.

Mircea Geoană este fondatorul și președintele Aspen Institute România. El a fost anterior președinte al Senatului României, ministru de externe și ambasador al României în Statele Unite.