Nu mai puțin de 15.000 de cabinete stomatologice mici cu unul sau doi medici sunt aproape de desființare. Noile norme îi obligă pe dentiști să aibă diplome în igienă orală pentru a face extracție, sau chiar un banal detartraj. Pe lângă aceste specializări suplimentare pentru medici, în cabinete e nevoie de tot mai mulți specialiști, pentru orice tip de intervenție.
Colegiul Medicilor Stomatologi, cel care a adoptat normele, nu a transmis momentan niciun punct de vedere, însă mii de medici stomatologi sunt disperați. Mihaela Cuțui e doar unul din ei, care explică în ce mod vor fi afectați dentiștii și pacienții de noile norme.
Pe scurt, pentru că nu vor mai exista cabinete mici, oamenii vor avea de ales să meargă la marile clinici și să plătească de trei ori mai mult, sau să rămână acasă cu dinții stricați, pentru că nu vor avea bani de dentist. ”N-aș mai avea voie să îi fac detartrajul, să îi fac caria complicată. Stomatologii spun că vor fi nevoiți să își închidă cabinetele”, explică Mihaela Cuțui.
Între timp, la Ministerul Sănătății a fost depusă o petiție care cere anularea acestor decizii luate de Colegiul Medicilor Stomatologi. Alexandru Rafila a transmis că Ministerul Sănătății nu a fost consultat când au fost făcute noile reguli, astfel că situația e pe departe de a fi lămurită.
”Apar legi peste noapte. Nu suntem deloc consultați de acest Colegiu al Medicilor Stomatologi și întotdeauna iau hotărâri pe ascuns”, se plânge și medicul stomatolog specialist Constantin Melinte. E limpede de înțeles că noile reguli favorizează marile clinici stomatologice, astfel că acest caz va fi amplu dezbătut în următoarele săptămâni.
”Vor merge la toți specialiștii ăștia, vor avea drumuri de făcut în plus, vor avea costuri de plătit în plus. Un tratament la un medic generalist costa X lei, la un specialist va costa X lei înmulțit cu 3. Primele cabinete care se vor desființa vor fi cele oricum prea puține, din comune sau din orașele mici”, a explicat și medicul stomatolog Adrian Bistriceanu.
Statistic, în mediul rural sunt doar 14.5% dintre cabinetele stomatologice înregistrate la nivel de țară, potrivit unui raport al Institutului Național de Statistică. Românii sunt codașii Europei la capitolul igienă dentară și nu doar din lipsa banilor. Cert e că 80% au probleme de sănătate orală și 17% aleg să facă controale preventive.
Mai mult, potrivit unui studiu INS publicat în anul 2021 doar 37% dintre românii adulți se spală zilnic pe dinți. Mai mult, 2% dintre români nu se spală deloc pe dinți, iar 48.7% folosesc guma de mestecat în locul pastei de dinți. Lesne de înțeles de ce țara noastră e pe ultimul loc din Uniunea Europeană la consumul de pastă de dinți.
În medie, un român consumă un tub de pastă de dinți pe an și își schimbă periuța de dinți la 2-3 ani. Astfel, nu e de mirare că 80% dintre români au carii, dinți sensibili, paradontoză și respirație urât mirositoare. Într-un mod normal o periuță de dinți se schimbă la trei sau patru luni, explică specialiștii, conform Digi 24.
“Schimbarea periuței de dinți la o anumită perioadă de timp este necesară. Când perii periuței încep să își piardă din rigiditate și se tocesc, este timpul ca periuța să fie înlocuită. Asociația Americană de Stomatologie recomandă schimbarea periuței de dinți, odată la trei sau patru luni. Practic, pe an ar trebui să avem 3-4 periuțe”, transmite și Bianca Sofian, medic în cadrul Clinicilor Dentare Ident Total Care.
“Persoanele care au suferit de viroze sunt sfătuite să își înlocuiască periuța de dinți imediat ce boala a trecut pentru că bacteriile, virusurile și germenii se pot ascunde în perii periuței de dinți. Înlocuirea periuței este o măsură de prevenire a reapariției infecției”, completează specialistul.