Cele mai noi date venite de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță o lună ianuarie în care ne-am putea confrunta cu valuri de ninsori abundente, viscol și ger.
În ultimii ani, clasicul ger de odinioară din luna ianuarie s-a lăsat așteptat. Au fost începuturi de an cu temperaturi mult mai mari decât cele specifice datei din calendar.
Anul 2025 ar putea aduce modificări importante. Prognoza ANM pentru următoarele patru săptămâni anunță, în acest moment, un ianuarie foarte rece. Doar primele zile ale lunii lui ”Gerar” mai aduc valori ceva mai ridicate. Apoi, lucrurile se schimbă.
Date fiind temperaturile din ce în ce mai scăzute, nu sunt excluse nici episoadele de viscol și de căderi abundente de zăpadă. Iată prognoza pentru intervalul 24 decembrie 2024 – 20 ianuarie 2025.
Între 24 și 30 decembrie 2024, temperaturile la nivel național vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână. Cel mai cald va fi în zonele extracarpatice şi local în cele centrale. În schimb, se așteaptă valori mai coborâte în vest.
Continuă să cadă precipitații abundente în regiunile sud-vestice, sudice, sud-estice şi estice. În zonele nord-vestice va fi ceva mai bine din acest punct de vedere. În restul țării, regimul va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval
În finalul lui 2024 și debutul anului viitor, temperaturile medii se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă, posibil uşor mai ridicate în nord-estul ţării, dar şi uşor mai coborâte în extremitatea de sud-vest.
Ploile și ninsorile par a lua o scurtă pauză. ”Cantităţile de precipitaţii vor fi uşor deficitare în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval”, anunță ANM.
Intrarea în ianuarie aduce o vreme tot mai rece. În perioada Bobotezei, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor mai coborâte în zonele montane.
Sunt șanse mari să ningă în această perioadă în nordul, centrul și vestul țării. Aici, regimul pluviometric va fi uşor excedentar. În rest, acesta va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Mijlocul lunii viitoare aduce o răcire accentuată în toată țara. Gerul ar putea loci în regiunile vestice, nordice, centrale, precum și la munte. ”Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țării”, anunță ANM.