News

România, șanse minime de a evita valul 4 al infecțiilor Covid-19. Avertismentul epidemiologului Octavian Jurma

Valul 4 al infecțiilor Covid-19 este unul aproape inevitabil în România. Avertismentul, transmis de epidemiologul Octavian Jurma.
18.06.2021 | 00:00
Romania sanse minime de a evita valul 4 al infectiilor Covid19 Avertismentul epidemiologului Octavian Jurma
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă în care numărul persoanelor vaccinate scade de la o zi la alta, specialiștii din zona medicală avertizează: valul 4, aproape inevitabil!

După Valeriu Gheorghiță, joi a venit rândul epidemiologului Octavian Jurma să avertizeze asupra pericolului unor noi îmbolnăviri.

ADVERTISEMENT

Octavian Jurma, avertisment privind valul 4 al pandemiei: ”Șansa de prevenire se reduce spre zero”

Epidemiologul Octavian Jurma, cunoscut pentru predicțiile sale extrem de precise din perioada pandemiei, se arată pesimist în legătură cu estimările autorităților privind atingerea obiectivelor propuse în campania de vaccinare anti-Covid.

În acest context, în care România are șanse mici de a atinge imunizarea de turmă prin vaccinare, medicul susține că valul 4 al infecțiilor cu noul coronavirus nu mai poate fi evitat.

ADVERTISEMENT

”Șansa reală de a preveni un nou val de infectări se reduce spre zero pe zi ce trece”, spune, vizibil resemnat, epidemiologul.

”Nu numai că nu vom avea 6 milioane de persoane vaccinate la 1 iulie, dar vom fi norocoși dacă vom avea 5 milioane de persoane vaccinate la 1 august și 30% din populație vaccinată în 1 septembrie”, mai adaugă acesta pe Facebook.

ADVERTISEMENT

România, 10 milioane de vaccinați abia în iulie 2022?

Potrivit lui Octavian Jurma, dacă rata de vaccinare cu prima doză se păstrează la nivelul mediu din ultimele zile, pragul de 10 milioane de persoane vaccinate (52% din populația rezidență) nu va fi atins în 1 septembrie 2021, cum anunța premierul Cîțu, ci abia în 7 iulie 2022.

”Este tabloul unui dezastru anunțat triumfal când politicienii noștri au declarat în luna mai că pandemia de COVID-19 este un capitol închis în România și prin urmare prioritatea României este revenirea necondiționată și cu orice preț la vechea normalitate”, spune acesta.

ADVERTISEMENT

Acesta mai avertizează că în ”vechea normalitate”, politicienii nu au nicio responsabilitate pentru declarațiile și faptele lor. ”În vechea normalitate scopul primar al instituțiilor publice este să angajeze clientela de partid. Vechea normalitate se vede însă în România și din cifrele și măsurile legate de pandemie.

Pur și simplu nu este normal să te vaccinezi dacă nu există epidemia. Dacă amenințarea pandemiei a dispărut magic când politicienii au bătut din palme, la fel de magic a dispărut și nevoia de vaccinare a populației”.

Avertisment privind tulpina indiană: ”Infectează și tinerii mai ușor”

În finalul mesajului său, Octavian Jurma mai lansează un avertisment de luat în vedere de autorități. Acesta spune că tulpina indiană, care câștigă tot mai mult teren în Europa, va afecta mult mai ușor populația tânără. În opinia sa, fără o imunizare în masă, nici școlile nu se vor deschide în siguranță.

”Tulpina Delta (indiana) infectează și tinerii mai ușor. Nici această grupă nu e protejată. Școlile nu se vor deschide în siguranță dacă profesorii și elevii/studenții nu sunt vaccinați. În școlile noastre rămâne obligatorie prezența copiilor nu și siguranță lor.

Cât de importantă este să avem 50% din populație vaccinată? Vedem asta chiar acum, când imunizarea totală prin vaccinare și infectare este în jurul a 50%”, mai spune Jurma.

ADVERTISEMENT
Tags: