Sport

România, şanse reale de calificare la Euro 2024! Motivele pentru care “tricolorii” pot să viseze cu ochii deschişi la turneul final

România are o grupă accesibilă în preliminariile Euro 2024. Obiectivul este calificarea la turneul final, mai ales că niciun adversar nu are palmares pozitiv cu "tricolorii".
09.10.2022 | 15:38
Romania sanse reale de calificare la Euro 2024 Motivele pentru care tricolorii pot sa viseze cu ochii deschisi la turneul final
Bucurie la meciul România - Bosnia, disputat pe stadionul Giuleşti, în Liga Naţiunilor. Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

România are ca obiectiv calificarea la Euro 2024. Iar “tricolorii” au avut o grupă accesibilă la tragerea la sorţi, acolo unde vor întâlni Elveţia, Israel, Kosovo, Belarus şi Andorra în încercarea de a încheia pe unul dintre primele două locuri.

România, şanse reale de calificare la Euro 2024! Egalitate perfectă cu Elveţia

Calificarea din această grupă este în cărţi, mai ales că România are cifre mai bune împotriva majorităţii adversarilor. Cum s-au descurcat “tricolorii” cu adversarii din grupă în meciurile anterioare:

ADVERTISEMENT

Elveţia este capul de serie al grupei. În preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2022 a furnizat marea surpriză reuşind să trimită Italia la baraj şi să obţină calificarea directă la turneul final din Qatar. A evoluat în Liga A din Nations League, ocupând locul 3, într-o grupă cu Spania, Portugalia şi Cehia.

La capitolul meciurilor directe cu România este egalitate perfectă. Cinci victorii de fiecare parte şi trei remize. Ultima confruntare a fost la Euro 2016, în grupa A, acolo unde România şi Elveţia au remizat, scor 1-1.

ADVERTISEMENT

Meciuri directe: 13

  • Victorii: 5
  • Egaluri: 3
  • Înfrângeri: 5

România, la un pas să învingă în Israel, în mandatul lui Edi Iordănescu!

Israel este echipa din urna a doua care iese în calea “tricolorilor”. A reuşit să câştige grupa de Liga Naţiunilor şi va evolua în elită la următoarea ediţiei. Israelienii au profitat de eliminarea Rusiei şi a obţinut opt puncte în cele patru meciuri, destul pentru a obţine promovarea.

Ultimul meci direct dintre România şi Israel s-a disputat în luna martie. A fost a doua partidă în mandatul lui Edi Iordănescu. România a condus cu 2-0 la pauză, însă meciul s-a încheiat 2-2, israelienii reuşind să egaleze cu cinci minute înainte de final.

ADVERTISEMENT

Meciuri directe: 11

  • Victorii: 5
  • Egaluri: 2
  • Înfrângeri: 4

Kosovo, adversar în premieră!

Kosovo este un adversar pe care România nu l-a mai întâlnit niciodată în istorie. Au intrat pentru prima dată în preliminariile Campionatului Mondial din 2018, fiind la a patra campanie de calificare la un turneu final.

La ultima ediţie din Liga Naţiunilor, kosovarii au evoluat în Liga C, acolo unde au obţinut 9 puncte şi au terminat în urma Greciei, care a obţinut 15 puncte din 18 posibile. În ultima etapă, Kosovo a câştigat cu 5-1 duelul împotriva naţionalei din Cipru.

ADVERTISEMENT

Meciuri directe: – 

Belarus nu joacă acasă! Cel mai probabil, meciul din deplasare va fi la Novi Sad

Belarus este o mai veche cunoştinţă din preliminarii pentru România. Meciul din deplasare se va disputa, cel mai probabil, în Serbia, bieloruşii fiind “alungaţi” de pe teren propriu din cauza implicării în războiul din Ucraina.

Ex-sovieticii au avut o campanie slabă în Liga Naţiunilor, retrogradând în Liga D, după ce au obţinut doar trei remize într-o grupă cu Slovacia, Azerbaidjan şi Kazahstan. Împotriva României nu au câştigat niciodată.

Ultimul meci direct a fost disputat în luna noiembrie a anului 2020. România a învins cu 5-3 la capătul unui amical extrem de spectaculos, “tricolorii” având 5-0 la pauză.

Meciuri directe: 5

  • Victorii: 3
  • Egaluri: 2
  • Înfrângeri: 0

Andorra, sparring partner?! “Tricolorii” s-au impus de fiecare dată

Andorra este cel mai modest adversar al grupei. A încheiat pe locul trei în grupa din Liga Naţiunilor, reuşind să obţină 8 puncte în grupa din care au mai făcut parte Letonia, Moldova şi Liechtenstein.

Au fost patru meciuri directe împotriva României, toate disputate de “tricolori”. Ultima dată ne-am întâlnit cu Andorra în preliminariile pentur CM 2014, “tricolorii” reuşind o dublă victorie cu 4-0.

Meciuri directe: 4

  • Victorii: 4
  • Egaluri: 0
  • Înfrângeri: 0

Preliminariile Euro 2024 încep în luna martie!

Preliminariile pentru Campionatul European din 2024 încep în luna martie a anului viitor. Cele 10 meciuri se vor disputa în între martie şi noiembrie 2023, iar primele două clasate din fiecare grupă merg la turneul final.

  • 6 ani au trecut de la ultima prezenţă a României la Euro
  • 5 este numărul de ediţii ale Campionatului European la care a fost prezentă şi România
ADVERTISEMENT