News

România se întoarce la perioada Tăriceanu: guvern minoritar PNL-UDMR, cu susținere PSD. Un experiment care a sfârșit prost

Formarea unui guvern al PNL împreună cu UDMR și susținerea sa de către social-democrați este o formulă încercată pentru a doua oară în România.
22.10.2021 | 14:29
Romania se intoarce la perioada Tariceanu guvern minoritar PNLUDMR cu sustinere PSD Un experiment care a sfarsit prost
Nicolae Ciucă se află în aceeași situație ca a lui Călin Popescu-Tăriceanu acum 14 ani/ Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Până acum, liberalii au reușit să păstreze aceeași formulă guvernamentală în  cabinetele în cadrul cărora au fost principala forță politică, precedentul fiind înregistrat în legislatura 2004-2008.

Ca și atunci, PNL recurge acum la aceeași soluție: instalarea unui guvern minoritar din care să mai facă parte reprezentanți ai UDMR, care să fie sprijinit din Parlament de către social-democrați.

ADVERTISEMENT

Guvernul Tăriceanu 2 s-a menținut la putere astfel, însă la finele acestei guvernări, țara avea un deficit uriaș în pofida creșterii economice accelerate, motiv pentru care România urma să fie grav afectată de criza economică din anii 2009-2011.

Alianțele de scurtă durată ale PNL

Spre deosebire de guvernarea PNL-PD din 2004-2007, alianța liberalilor cu USR nu a durat nici măcar un an de zile, iar liberalii tot către PSD se îndreaptă și acum, iar social-democrații sunt dispuși la discuții cu premierul desemnat Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

Am luat o decizie în cadrul Biroului Permanent Naţional să ne vedem cu prim-ministrul desemnat. E şi normal să ne vedem cu premierul desemnat, e un moment destul de dificil prin care trece România”, a declarat încă de joi președintele PSD Marcel Ciolacu.

Cei de la USR s-au resemnat deja că vor rămâne în afara guvernării, fostul vicepremier Dan Barna precizând, într-o emisiune la Digi24, că deja Florin Cîțu i-a comunicat lui Dacian Cioloș că PNL a obținut sprijinul PSD pentru instalarea noului  guvern.

ADVERTISEMENT

În toată această criză, au realizat două variante: fie PNL continuă şi se trece la USL 2.0, fie se continua cu USR şi se refăcea coaliţia. Decizia celor de la PNL înţelegem că a fost de a continua împreună cu PSD, o colaborare şi o suţinere care exista deja de o lună şi jumătate, ne amintim toată susţinerea explicită de la moţiunile de cenzură. USR va intra în opoziţie în acest moment”, a sppus Dan Barna, citat de News.ro.

Istoria se repetă după 14 ani

Numai că refacerea USL de care vobește Barna nu se aplică în cazul de față. Uniunea Social-Liberală a fost o alianță asumată deschis de către PSD și PNL care au candidat pe liste comune la alegerile parlamentare din 2012.

ADVERTISEMENT

În aceste zile se repetă scenariul din 2007, când liberalii au scos de la guvernare Partidul Democrat, iar Călin Popescu-Tăriceanu a continuat să conducă Guvernul alături de miniștri ai UDMR, cu susținerea niciodată asumată din partea PSD.

La sfârșitul anului 2004, PNL și PD au ajuns la putere împreună, iar pentru a obține o majoritate parlamentară au cooptat în Guvern și UDMR. Relațiile dintre principalele partide s-au deteriorat în 2005, când premierul Tăriceanu a refuzat să demisioneze pentru declanșarea procedurii alegerilor anticipate, cerute de către președintele Traian Băsescu.

Ca și acum, și atunci a apărut o facțiune în interiorul PNL care se pronunța pentru reconsolidarea legăturilor cu principalul partener de la guvernare, facțiune condusă de către Theodor Stolojan, Valeriu Stoica, Raluca Turcan și Gheorghe Flutur. Până la urmă, aceștia fie au plecat din partid, fie au fost excluși, iar relația cu PD a fost compromisă iremediabil după ce opoziția a inițiat suspendarea președintelui Băsescu, fără ca liberalii din Parlament să se opună demersului.

Pe 1 aprilie 2007, miniștrii PD au fost revocați din funcție, iar două zile mai târziu Parlamentul aproba varianta restructurată a guvernului  Tăriceanu care, pe lângă voturile PNL și UDMR, a mai obținut voturi favorabile de la PSD și PC.

În următorul an și jumătate, orice decizie majoră a guvernului Tăriceanu a avut nevoie de aprobarea PSD în Parlament, iar unele măsuri au fost adoptate de către majoritatea parlamentară constituită în jurul social-democraților chiar și împotriva voinței Guvernului.

Un guvern care a depins de bunăvoința PSD

PSD, pe atunci condus de către Mircea Geoană, a simulat opoziția inițiind chiar și o moțiune de cenzură care însă a fost respinsă în octombrie 2007. În schimb, intrarea în anul electoral 2008 a determinat adoptarea unor măsuri  populiste care nu aveau acoperire în creșterea economică. Pensiile aproape s-au dublat în timpul mandatului lui Tăriceanu, iar guvernul a fost nevoit să caute bani pentru o majorare a salariilor profesorilor cu 50% care a fost decisă de către Parlament în pofida opoziției PNL și  UDMR.

De asemenea, pentru a-și cumpăra supraviețuirea, guvernul Tăriceanu a trebuit să aloce fonduri consistente administrațiilor locale conduse de către social-democrați. Astfel, un miliard de euro au fost alocați către primăriile PNL și PSD în 2008. Cheltuielile statului au fost atât de mari încât deficitul bugetar în 2008 de la 2,8%, cât a fost prognozat inițial, la 5,2%. De asemenea, banii obținuți din privatizarea BCR fuseseră cheltuiți.

Deși în acei ani, Tăriceanu spunea că „economia duduie”, cheltuielile statului au depășit creșterea economică care a fost de 8% în 2008. Aparatul bugetar a ajuns la 1,4 milioane de oameni pentru a include clientela politică atât din PNL, cât și pe cea a principalului partid „de opoziție”, PSD. Pentru prima dată, bugetul pensiilor a intrat pe deficit și a avut nevoie de subvenții de la bugetul de stat.

Practic, reformele majore au fost blocate, iar măsurile populiste au avut consecințe grave în anii care au urmat. Rămâne de văzut dacă noul experiment de la guvernare va produce alte rezulte plecând de la aceleași premise ca în 2007.

ADVERTISEMENT