News

România se pregătește de valul 6 Covid-19. Un nou vaccin, eficient împotriva Omicron, disponibil în toamnă

România se pregătește de vaccinarea populației cu un nou vaccin eficient împotriva subvariantei Omicron, în așteptarea valului 6 Covid-19 care va lovi țara noastră.
25.07.2022 | 10:59
Romania se pregateste de valul 6 Covid19 Un nou vaccin eficient impotriva Omicron disponibil in toamna
Vaccinul eficient împotriva Omicron va fi disponibil în toamnă. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Așa cum anunța și ministrul sănătății Alexandru Rafila, valul 6 va ajunge în România cândva în luna august. Deja, România a ajuns la 7.000 de cazuri de infectare cu Covid-19 la 24 de ore, însă noul prag de 10.000 de cazuri pe zi va fi atins.

Valul 6 Covid-19 ajunge în România în august

Cu toate acestea, autoritățile nu mai iau în considerare introducerea de noi restricții, ci doar recomandări menite să protejeze populația.

ADVERTISEMENT

Lupta cu virusul ține de-acum de protecția individuală, de măsurile pe care și le ia fiecare. Virusul acesta va exista cu noi de-acum încolo și vom vedea astfel de situații, dar sperăm și credem că vor fi din ce în ce mai blânde, cu un impact din ce în ce mai mic asupra oamenilor, la nivel individual. Însă nu va dispărea. Și atunci este o chestiune de a adopta cât mai mult comportamente care ne protejează, dar la nivel individual, pentru că la nivel colectiv știm ce avem de făcut și nu cred că se va mai ajunge, cel puțin noi, în România, ferm nu luăm în calcul introducerea de restricții sau în niciun caz situații de genul lockdown”, a explicat secretarul de stat Andrei Baciu.

Oamenii nu ar trebui să se panicheze, în condițiile în care subvarianta BA.5 Omicron nu are un grad ridicat de ”severitate”.

ADVERTISEMENT

”Această subvariantă BA.5 a Omicron este mai contagioasă, însă datele existente spun că nu vine cu severitate, cu un impact mai mare asupra organismului infectat. Vorbim cam de același tablou clinic, vorbim cam de aceleași persoane aflate la risc”, a completat Andrei Baciu.

Singura problemă subliniată de secretarul de stat e faptul că oamenii care s-au vaccinat sau au trecut prin boală nu vor avea un nivel ridicat de imunitate la această nouă subvariantă. Așadar, până la un nou vaccin, oamenii se vor descurca cum pot în cazul în care se îmbolnăvesc.

ADVERTISEMENT

La fel ca și Alexandru Rafila, Baciu susține că noul val va lovi țara noastră în luna august. ”Sunt două scenarii: unul, să se atingă vârful mai repede, la începutul lunii august, iar cel de-al doilea scenariu – să se întâmple undeva spre sfârșitul lunii august. Oricum ar fi, vedem că e o creștere a numărului de cazuri”, a declarat Andrei Baciu la Digi 24.

În condițiile în care boala este extrem de contagioasă, dar nu atât de gravă, autoritățile din domeniul sanitar nu vor mai lua în considerare un număr mare de infectări, așa cum o făceau la începutul pandemiei, potrivit specialistului. Cu toate acestea, oamenilor le este recomandat ferm să poarte mască de protecție în spațiile aglomerate, mai ales cele închise.

ADVERTISEMENT

Adevărata salvare pentru cei temători vine la toamnă, când autoritățile vor da drumul unui nou vaccin, eficient împotriva noilor subvariante Omicron. În acel moment, românii se vor putea vaccina liniștiți.

”Ne vom supune acelorași reguli europene, în sensul în care orice vaccin trebuie să urmeze toți pașii de autorizare la Agenția Europeană a Medicamentului și numai în urma unei recomandări și emiterii autorizației de către Comisia Europeană, numai atunci poate fi administrat. Deci, în momentul când acesta va parcurge acești pași, putem să-l avem și noi în România, sperăm să fie cât mai devreme, în toamnă, sperăm în luna septembrie. În acel moment, practic o să fie un vaccin adaptat variantei circulante, care să vină cu o eficacitate suplimentară”, a precizat Andrei Baciu.

Secretarul de stat a explicat că există dovezi clare care arată că persoanele vaccinate au un beneficiu față de cele nevaccinate. ”Dacă vă uitați pe raportările pe care le facem în fiecare zi, vedem că mare parte dintre pacienții internați la terapie intensivă sau dintre cei care decedează sunt în continuare pacienți nevaccinați. Deci, există un beneficiu”, a completat Baciu.

Spre deosebire de primele faze ale pandemiei, când România a dus o campanie de vaccinare, acum nu vor mai fi urmați acești pași.

Acest lucru a fost făcut atunci când era realmente o situație de criză și ne confruntam oricum cu alte variante, mult mai agresive. În momentul de față, bună parte din populație are deja o imunitate. Acum sunt oameni care au câștigat imunitate, cumva lucrurile se pot face, există o infrastructură și o platformă pe care vaccinarea se poate desfășura, nu va fi nevoie de altceva”, concluzionat Andrei Baciu.

ADVERTISEMENT