News

România se retrage din două bănci rusești ca urmare a sancțiunilor impuse de UE Moscovei. Anunțul premierului Nicolae Ciucă

România se retrage oficial din două bănci rusești, pe fondul sancțiunilor decise de Uniunea Europeană împotriva Moscovei. Anunțul a fost făcut miercuri de premierul Nicolae Ciucă.
25.05.2022 | 12:14
Romania se retrage din doua banci rusesti ca urmare a sanctiunilor impuse de UE Moscovei Anuntul premierului Nicolae Ciuca
România se retrage din două bănci rusești: Banca Internațională de Colaborare Economică și Banca Internațională de Investiții. Anunțul premierului Ciucă. Sursa foto: Guvernul României
ADVERTISEMENT

Date fiind sancțiunile de ordin economic impuse de UE regimului de la Kremlin, România a anunțat o măsură radicală în privința a două bănci rusești.

România se retrage din două bănci rusești: Banca Internațională de Colaborare Economică și Banca Internațională de Investiții. Anunțul premierului Ciucă

În cursul zilei de miercuri, 25 mai, Guvernul va aproba, în ședință, un act normativ în baza căruia va întreprinde demersurile necesare pentru retragerea României din două bănci rusești.

ADVERTISEMENT

Anunțul în acest sens a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă. E vorba de Banca Internaţională de Cooperare Economică şi de Banca Internaţională de Investiţii.

”Avem două proiecte de lege foarte importante. Este vorba de proiecte prin care am decis să ne retragem din cele două bănci rusești – Banca Internațională de Colaborare Economică și Banca Internațională de Investiții.

ADVERTISEMENT

Prin cele două proiecte de lege asigurăm cadrul legal de retragere și astfel ne îndeplinim obligațiile asumate în conformitate cu deciziile luate la nivelul UE cu privire la sancțiunile împotriva Rusiei”, a declarat Nicolae Ciucă, într-o intervenție făcută la începutul ședinței de Guvern.

Ce conțin cele două proiecte anunțate de premierul Ciucă

Primul proiect de lege privind se referă la denunțarea Convenției privind decontările multilaterale în ruble transferabile și organizarea Băncii Internaționale de Colaborare Economică, încheiată la Moscova, la 22 octombrie 1963, și a Protocolului semnat la Moscova, la 18 decembrie 1990, de modificare a Convenției privind decontările multilaterale în ruble transferabile și organizarea Băncii Internaționale de Cooperare Economică, precum și a Statutului acestei bănci, informează Agerpres.

ADVERTISEMENT

Al doilea proiect de lege vizează denunțarea Acordului interguvernamental privind înființarea Băncii Internaționale de Investiții și a Statutului acesteia, semnate la Moscova la 10 iulie 1970, și a Protocolului de modificare a Acordului privind înființarea Băncii Internaționale de Investiții și a Statutului acesteia, semnate la 10 iulie 1970 la Moscova, deschis spre semnare la 8 mai 2014 la Havana și semnat de România la 1 iulie 2015 la Moscova.

Alte măsuri importante anunțate în ședința de Guvern

Nicolae Ciucă a mai anunțat, miercuri, că la niveul fiecărui minister trebuie să fie asigurată reducerea cheltuielilor cu 10%. E o decizie de solidaritate, după măsurile cuprinse în pachetul social ”Sprijin pentru România”.

ADVERTISEMENT

”Doresc să fac menţiunea că am stabilit un nou set de măsuri care să vină atât în sprijinul programului de guvernare, cât şi în ceea ce priveşte coninuare aprogramului Sprijin pentru România.

Măsurile vin şi impactează pe ceea ce înseamnă continuarea programului de guvernare. La nivelul fiecărui minister trebuie să asigurăm reducerea cheltuielilor cu 10%. E o decizie de solidaritate în condiţiile actuale economico-financiare. Ne-am asumat ca la nivelul colectărilor la buget, prin instituţiile statului, în prepoderenţă prin ANAF”, a punctat șeful Executivului.

ADVERTISEMENT