Nici luni România nu ca scăpa de intensitatea valului de căldură. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis avertizări de Cod portocaliu și Cod galben pentru caniculă.
Avertizările sunt valabile pe data de 26 august și acoperă aproape întreaga țară. Cu toate acestea, se preconizează că vremea va suferi schimbări în zilele următoare.
Avertizarea de Cod portocaliu emisă de meteorologi pentru luni include fenomene precum valul de căldură intensă, canicula și disconfortul termic sever.
„Valul de căldură va persista pentru a paisprezecea zi consecutiv. În județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Ilfov și municipiul București, Galați, Vrancea, Vaslui, Iași și Botoșani va fi caniculă.
Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, precizează ANM.
Maximele termice vor varia între 36 și 38 de grade Celsius, iar valorile minime vor fi, în general, între 19 și 23 de grade Celsius, determinând astfel o noapte cu caracteristici tropicale.
Codul galben de caniculă este valabil pentru Maramureș, vestul Transilvaniei, vestul Moldovei, nordul Olteniei și al Munteniei, precum și Dobrogea continentală.
„Valul de căldură va persista și va continua să se extindă. În Maramureș, jumătatea de vest a Transilvaniei, vestul Moldovei, nordul Olteniei și al Munteniei și în Dobrogea continentală va fi caniculă, iar disconfortul termic ridicat.
Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi în general de 34…36 de grade”, mai spune ANM.
ANM precizează că în zilele următoare, valul de căldură își va diminua intensitatea și se va retrage treptat, iar instabilitatea atmosferică va deveni mai pronunțată.
„Debutul primei luni din toamna 2024 rămâne cu un semnal în ceea ce ar însemna o probabilitate foarte ridicată ca să fie un debut de toamnă mai cald, având în vedere estimările până în data de 16 septembrie.
Dispunem de date până la acest moment, astfel încât cel puțin prima decadă a lunii septembrie să fie una mai caldă decât în mod obișnuit până atunci”, a declarat Elena Mateescu.