News

România se va confrunta cu noi fenomene meteo extreme: furtunile uscate. Cât de periculoase sunt acestea

România se va confrunta cu tot mai multe fenomene meteo extreme pe viitor. Furtunile uscate ar putea deveni ceva obișnuit în țara noastră.
01.08.2021 | 12:01
Romania se va confrunta cu noi fenomene meteo extreme furtunile uscate Cat de periculoase sunt acestea
România se va confrunta cu un nou fenomen meteo extrem: furtunile uscate. Cât de periculoase sunt acestea. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Anul 2021 a adus deja multiple fenomene meteo extreme în România: inundații, căderi de grindină, vijelii și frecvente descărcări electrice.

Pe viitor, un alt fenomen periculos s-ar putea adăuga celor enumerate mai sus. Specialiștii în astfel de manifestări climaterice vorbesc de furtunile uscate.

ADVERTISEMENT

Așa cum le spune și numele, acestea sunt lipsite de apă, însă extrem de violente. Ele ar putea provoca daune însemnate pentru mediul înconjurător și pentru populație.

Furtunile uscate, o manifestare meteo extremă care va afecta tot mai des România. Cât de periculoase sunt acestea

Temperaturile insuportabile din aceste zile, care se apropie de 40 – 41 de grade Celsius, transformă România într-un uriaș cuptor.

ADVERTISEMENT

Meteorologii anunță și manifestări violente ale vremii, cu furtuni, vijelii și descărcări electrice. Tocmai din cauza temperaturilor ridicate, un fenomen extrem s-ar putea produce în țara noastră: furtuna uscată.

Pe lângă faptul că nu va elimina seceta, acest fenomen poate provoca daune importante. În zonele aride, o furtună uscată cu descărcări electrice poate duce la incendii de pădure.

ADVERTISEMENT

”Furtunile uscate e posibil să apară din ce în ce mai mult în viitor, pentru că vom avea valuri de căldură. Înseamnă un nor, cum observăm în timpul verii, din care plouă dar precipitațiile nu ajung la suprafață, pentru că e foarte cald și se evaporă.

Problema cea mai mare cu aceste furtuni uscate este că ele produc descărcări electrice și, dacă suntem într-o regiune aridă poate duce la incendii de pădure”, a Antonescu, la Digi24.

ADVERTISEMENT

Care este cauza acestor valuri de căldură

Specialistul în fenomene meteo extreme mai spune că aceste valuri de căldură care lovesc România tot mai accentuat sunt cauzate de schimbările climatice.

”Am crescut temperatura medie globală cu un grad, practic deplasăm această distribuție de temperatură cu care eram obișnuiți către valorile mai mari.

Valurile de căldură sunt mai probabile, datorită schimbărilor climatice, și mai intense. Și exact la asta asistăm acum, la un val de căldură. Vom vedea în următoarele luni dacă e asociat direct schimbărilor climatice”, a mai spus Bogdan Antonescu, pentru postul de știri citat.

De asemenea, Antonescu a explicat care sunt motivele pentru care fenomenele meteo extreme devin tot mai dese: ”Emisiile de carbon, gazele cu efect de seră, oceanele devin din ce în ce mai acide, pădurea amazoniană își pierde din copaci”.

Aceste lucruri sunt importante, pentru că sunt indicatori că clima se schimbă într-un ritm pe care poate nu-l anticipam în anumite regiuni”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT