Sporturi

România și-a aflat adversara pentru calificarea la turneul final din Fed Cup! Misiune grea pentru Simona Halep și compania

21.08.2019 | 15:38
Romania sia aflat adversara pentru calificarea la turneul final din Fed Cup Misiune grea pentru Simona Halep si compania

Fed Cup intră într-o nouă eră în 2020. Formatul clasic va fi înlocuit și cele mai puternice 12 națiuni ale Planetei se vor duela între 14 și 19 aprilie, la turneul final din Budapesta. România a fost cap de serie pentru meciurile de calificare și va întâlni reprezentativa Rusiei. Este o misiune grea pentru Simona Halep și compania, care vor avea un adversar redutabil pentru calificarea la turneul final. 

România și-a aflat adversara pentru calificarea la turneul final din Fed Cup! Jucăm împotriva Rusiei

Cele 12 echipe calificate se decid în felul următor: 8 echipe care câștigă meciurile de baraj, finalistele din acest an: Franța și Australia, 1 loc pentru țara gazdă (Ungaria) și 1 wild card, care a fost obținut de reprezentativa Cehiei. Cehoaicele au fost eliminate în acest an în sferturile de finală ale competiției de România, într-un meci disputat la Ostrava.

România este nevoită să treacă prin calificări pentru a ajunge la turneul final, în ciuda faptului că a ajuns până în semifinalele competiției în acest an. Meciul cu Rusia va avea loc pe 7 și 8 februarie 2020, pe teren propriu. Învingătoarea se va decide în sistemul clasic cel mai bun din 5 meciuri. Vineri (7 februarie) vor avea loc 2 meciuri de simplu, iar sâmbătă vor fi 2 meciuri de simplu și 1 meci de dublu (dacă va fi necesar).

Echipele care vor pierde calificarea la turneul final din Fed Cup vor evolua în aceeași săptămână cu turneul final într-un play-off pentru a avea șansa și la anul să joace calificări pentru turneul final. Dacă și play-off-ul va fi pierdut, echipele vor cădea la nivelul inferior, Grupa II Mondială, al cărei format va rămâne ca și cel clasic.

Tabloul calificărilor: 

SUA – Letonia
Olanda – Belarus
România – Rusia
Brazilia – Germania
Spania – Japonia
Elveția – Canada
Belgia – Kazakhstan
Slovacia – Marea Britanie

România și-a aflat adversara pentru calificarea la turneul final din Fed Cup! Misiune grea pentru Simona Halep și compania
România și-a aflat adversara pentru calificarea la turneul final din Fed Cup! Misiune grea pentru Simona Halep și compania

Fără Simona Halep în Fed Cup? “Dacă FED Cup se va schimba, eu nu voi mai juca”

Echipa Rusiei este una redutabilă. A revenit în acest an în grupa II mondială după ce a învins fără drept de apel Italia cu 4-0. Rusoaicele sunt de patru ori câștigătoare de Fed Cup și sunt într-o formă de zile mari având patru victorii la rând, serie care le-a permis urcarea în grupa II mondială în 2019 și prezența la baraj. La ultima convocare, jucătoarele care au reprezentat Rusia în Fed Cup sunt:

  1. Anastasia Pavliucenkova – locul 46 WTA
  2. Natalia Vihlianțeva – locul 98 WTA
  3. Anastasia Potapova – locul 76 WTA
  4. Margarita Gasparyan – locul 60 WTA
  5. Daria Kasatkina – locul 42 WTA
  6. Vlada Koval – locul 440 WTA

România mai are doar două sportive în top 100 WTA în acest moment: Simona Halep (4 WTA) și Irina Begu (92 WTA), iar alte cinci jucătoare se luptă să revină în top 100 WTA: Monica Niculescu (105 WTA), Sorana Cîrstea (106 WTA), Mihaela Buzărnescu (136 WTA), Patricia Maria Ţig (137 WTA) și Ana Bogdan (147 WTA).

La meciul din semifinala Fed Cup cu Franța, România a avut următoarea componență:

  1. Simona Halep – locul 4 WTA
  2. Irina Begu – locul 92 WTA
  3. Mihaela Buzărnescu – locul 136 WTA
  4. Monica Niculescu – locul 105 WTA
  5. Raluca Olaru – locul 35 WTA dublu
Echipa de Fed Cup a României
Cehia şi România se vor întâlni în sferturile de finală ale Cupei Federaţiei

Simona Halep a amenințat însă că nu mai vine la Fed Cup în momentul în care formatul se va schimba: “Îmi place modul în care este acum (n.r.Fed Cup). Să joci acasă şi în deplasare este cel mai frumos sentiment. Dacă FED Cup se va schimba, eu nu voi mai juca pentru că îmi place aşa cum este acum”. Schimbarea a fost deja votată și rămâne de văzut ce decizie va lua Simona Halep, sportiva care a adus ambele puncte din meciul cu Franța, pierdut 2-3 în semifinalele Fed Cup din acest an.

  • 20 de victorii a obținut Simona Halep în Fed Cup pentru România
  • 2010 este primul an în care Simona Halep a debutat în Fed Cup