News

România și-a umplut depozitele de gaze naturale. Autoritățile speră acum la o iarnă ușoară

Potrivit datelor furnizate de Transgaz, România a atins ținta de 80% de umplere a depozitelor de gaz impusă de către Comisia Europeană pentru această iarnă
17.09.2022 | 16:21
Romania sia umplut depozitele de gaze naturale Autoritatile spera acum la o iarna usoara
România și-a umplut depozitele de gaz natural. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cu depozitele de gaze umplute la o capacitate de 80%, gradul convenit la nivel european, autoritățile de la București speră acum la o iarnă ușoară pentru a trece de sezonul rece fără o nouă criză energetică.

România și-a umplut depozitele de gaz

Potrivit Transgaz stocarea gazelor în depozite va continua până la 30 octombrie. Gradul de 80% reprezintă pragul minim cerut de către Comisia Europeană astfel încât continentul să treacă peste această iarnă fără a se recurge la raționalizări.

ADVERTISEMENT

Vineri, prețul gazelor pe bursa din Amsterdam a scăzut cu peste 26 de euro, ajungând la prețul de 187,79 euro, preț similar cu cel înregistrat la finalul lunii iulie, înainte de explozia din luna august. Analiștii din piață sunt de părere că odată ce statele europene și-au umplut stocurile va exista o scădere a cererii care va duce în continuare prețul în jos.

Planul european prevede ca întreaga capacitate de stocare de pe continent să fie umplută până la acest procent, iar pe timpul iernii, în cazul unor întreruperi ale furnizării de gaze să se apeleze la aceste stocuri. Fiecare stat european are obligația de a ajuta un alt stat în cazul în care nu dispune de o cantitate suficientă pentru consumul propriu.

ADVERTISEMENT

Experții în energie sunt de părere că acest grad de umplere al rezervoarelor ar trebui să fie suficient României pentru această iarnă, însă autoritățile trebuie să încurajeze o economisire în rândul populației în condițiile în care actualul mecanism de solidaritate european ar putea presupune ajutorarea altor state.

„Trebuie să ne uităm la fiecare țară să vedem ce capacitate de înmagazinare are, pentru că sunt unele țări care nu au deloc. România are o capacitate ce reprezintă aproape 30% din consumul intern, adică cam 3 miliarde de metri cubi, deci 80% ar însemna undeva între 2,4-2,5 miliarde de metri cubi. La un consum de 10-11 miliarde, și unde marea majoritate se consumă iarna, tot ar însemna că vom mai avea nevoie de niște importuri.

ADVERTISEMENT

Adică atunci când nu avem noi gaze va trebui să luăm de la alții din jurul nostru, inclusiv din Bulgaria și alte țări care nu au producție proprie, dar în același timp, solidaritatea nu poate funcționa într-o singură direcție, deci și noi va trebui să contribuim când va fi nevoie. Acesta cred că va trebui să fie mesajul, să ne gândim mai puțin la cum să creștem consumul de gaze extinzând rețele și făcând centrale pe gaz în condițiile în care rezervele din regiune sunt destul de limitate”, a declarat recent, pentru FANATIK, Ana Otilia Nuțu, expert în energie în cadrul EFOR.

Autoritățile speră la o iarnă ușoară acum

Miercuri, după ce Comisia Europeană a anunțat ultimul set de măsuri privind criza energetică, prin taxarea profiturilor companiilor energetice și introducerea unor măsuri de economisire la nivel european, experții în energie au explicat că situația actuală ar trebui să fie suficientă pentru a trece ușor această iarnă, cu condiția să nu fie o iarnă deosebit de grea.

ADVERTISEMENT

„Eu cred că vom trece iarna fără probleme. Stăm bine cu stocurile. Însă acest lucru va depinde mult de factori ce nu pot fi anticipați, nu putem știi cum va fi vremea în februarie martie. Eu cred totuși, pornind de la iernile trecute, de la vara aceasta, de la seceta care a fost în Europa, cred că nu va fi o iarnă aspră și atunci vom trece ușor. Dacă nu, atunci va fi mai complicat un număr de zile.

Rușii, din punctul meu de vedere, se aruncă singuri în aer cu acest comportament. Nu au o altă alternativă pe piață, deci este exclus să găsească o altă piață. Ce zic ei cu China este propagandă pură, în realitate vor rămâne cu 150 de miliarde de metri cubi pe care îi vor da în aer sau vor închide sondele, iar Gazprom va dispărea din Europa ca relevanță.

Pe termen scurt nu stau atât de rău pentru că au făcut bani mulți în prima parte a anului, dar pe termen mediu și lung s-au aruncat în aer cu ceea ce fac. Iar pentru ei oricum amenințarea este mai profitabilă decât întreruperea. Au o propagandă destul de bună și au reușit să sperie lumea, decidenții, să nu mai dea arme ucrainenilor. În momentul în care vor trece la fapte, va fi un șoc în primele zile însă apoi lucrurile se vor calma. De aceea, de multe ori, sperietura este mult mai eficientă și mult mai bună decât fapta efectivă”, a declarat miercuri, pentru FANATIK, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu.

ADVERTISEMENT