News

România și alte țări cer Comisiei Europene rezilierea contractelor pentru vaccinurile împotriva Covid-19

România și alte 9 țări din Europa de Est cer Comisiei Europene (CE) să le permită rezilierea contractelor pentru vaccinurile împotriva Covid-19 pentru că a dispărut riscul sanitar și epidemiologic.
06.06.2022 | 13:54
Romania si alte tari cer Comisiei Europene rezilierea contractelor pentru vaccinurile impotriva Covid19
România și alte 9 țări din Europa de Est cer CE rezilierea contractelor pentru vaccinurile împotriva Covid-19. Foto: flickr.com, commons.wikimedia.org - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Cele 10 țări est-europene au adresat o petiție Comisiei Europene și au cerut rezilierea contractelor sau reducerea numărului de doze comandate.

România vrea să evite cheltuielile inutile cu vaccinurile

Scrisoarea trimisă mai-marilor de la Bruxelles a fost analizată de jurnaliștii de la POLITICO. Astfel s-a aflat că România și celelalte țări semnatare au subliniat că oferta excesivă de doze intră în contradicție cu necesitatea de a-și proteja finanțele.

ADVERTISEMENT

Soluțiile propuse CE? În primul rând, contractele ar trebui să fie reziliate ”dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic”. Apoi, ar trebui redus numărul de doze comandate, astfel încât acestea să reflecte mai bine cererea de vaccinuri împotriva Covid-19.

Conform sursei citate, scrisoarea a fost expediată la Bruxelles vineri seara. Documentul a ajuns la comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides. Polonia, Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia sunt țările care au semnat petiția.

ADVERTISEMENT

Stocurile mari de doze nu mai sunt necesare în prezent

Anterior, și alte țări din Europa de Est și-au exprimat îngrijorarea provocată de actualele contracte pentru vaccinurile împotriva Covid-19. Semnate în apogeul pandemiei, când UE era supusă unei presiuni publice intense pentru a procura dozele, vechile contracte nu mai au sens în prezent. Stocurile mari de doze nu mai sunt necesare în prezent, astfel că respectarea vechilor înțelegeri ar reprezenta cheltuieli inutile.

Când pandemia de Covid-19 punea la grea încercare sistemele de sănătate, Comisia Europeană asigura țărilor membre ale UE până la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri. Era o cantitate de aproape zece ori mai mare decât populația UE.

ADVERTISEMENT

În ciuda semnelor că pandemia se diminuează și că au fost atinse niveluri satisfăcătoare de vaccinare în întreaga UE, contractele cu producătorii de vaccinuri prevăd furnizarea de cantități de vaccinuri care depășesc semnificativ nevoile statelor membre și capacitatea de a le absorbi”, se arată în scrisoare, după ce în februarie au fost livrate 1,3 miliarde de doze.

Este o problemă și cu vaccinurilor aproape de data de expirare

În documentul citat se mai arată că vaccinurile riscă să expire, iar risipa de resurse publice ”nu poate fi explicată în mod rezonabil publicului”. Țările semnatare sunt nemulțumite pentru că eforturile CE de a redefini contractele nu au efectele așteptate.

ADVERTISEMENT

În document există o referire și despre problema livrării vaccinurilor aproape de data de expirare. Acest aspect a fost menționat inițial de țările baltice. Acum, cele 10 țări din estul Europei solicită o prevedere despre o marjă minimă de valabilitate.

Alte solicitări includ garanții privind protecția vaccinurilor împotriva celor mai recente variante aflate în circulație. De asmenea, conform politico.eu au fost incluse solicitări despre posibilitatea ca Autoritatea UE de Pregătire și Răspuns la Situații de Sănătate să cumpere vaccinurile neutilizate.

Asta se va face pentru a crea un stoc comun și pentru a permite donații către restul lumii într-un mod mai coordonat.

 

ADVERTISEMENT