România și Bulgaria se află în acest top negativ al Uniunii Europene. Totuși, Bulgaria este lider aici, iar speciliștii vin și cu explicații. Care sunt cauzele și ce soluții există.
Bulgaria se clasează pe primul loc în acest top, la cel mai periculos șofat, arată datele recente de la Consiliul European pentru Siguranța Transporturilor, conform Rador Radio România.
În anul 2023, Bulgaria a înregistrat 526 de decese cauzate de accidentele rutiere mortale. Îngrijorător este faptul că numărul este cu 79% mai mare decât media europeană.
Care sunt principalele cauze? Ei bine, statisticile spun că viteza excesivă, consumul de alcool, dar și infrastructura precară sunt printre cele mai întâlnite situații, atunci când vine vorba despre un accident rutier.
„Ca un caz neobișnuit, am văzut o persoană conducând o mașină cu o alcoolemie de peste 7 la mie în sânge, un om dependent de alcool”, a declarat avocata Silvia Petkova, conform sursei menționate.
De asemenea, specialiștii dau vina și pe abilitățile șoferului. Totuși și marcajele rutiere pot induce în eroare de cele mai multe ori, șoferii făcând greșeli ce conduc spre o tragedie.
„Principalele cauze ale accidentelor grave sunt viteza excesivă și acțiunile incorecte ale șoferului. Există și o semnalizare contradictorie pe indicatoarele și marcajele rutiere, ceea ce îi poate deruta și mai mult pe șoferi”, a adăugat Petkova.
Cu toate că în ultimii 20 de ani a existat o cretere a cuantumului pedepselor pentru infracțiunile rutiere, s-a înregistrat și un număr mai mare de accidente și de victime, spune aceasta. În Bulgaria intervine și starea drumurilor, dar și cea a mașinilor, care pun în pericol siguranța participanților la trafic.
„Există o problemă și legat de starea tehnică a mașinilor. Parcul auto din Bulgaria are peste 17 ani și o mare parte dintre mașini nu au sistem de asistență pentru șofer, ceea ce crește riscurile pe șosea. În țările europene, mașinile îl sprijină și asistă pe șofer”, a delcarat expertul auto Rumen Dunev.
Această problemă este întâlnită și în România, dar și în Serbia. În același timp, se regăsesc, la mică distanță, Letonia și Croația, în topul clasamentului privind accidentele rutiere.
Care ar fi soluțiile? Dunev propune digitalizarea instruirii șoferilor și controale rutiere mai stricte. Astfel, noii conducători auto vor fi obligați să parcurgă toate orele de condus prevăzute în program.