România și Italia au analizat cu atenție demersul Comisiei Europene de a interzice pe scară largă fumatul în zonele exterioare și afirmă că argumentele nu au fost suficient dezbătute și nu au o bază științifică solidă.
Oficialii italieni și români au subliniat, într-o declarație comună adresată Consiliului Uniunii Europene, că „sunt de acord cu importanța adoptării unor măsuri adecvate pentru a preveni riscurile asociate fumatului”, dar s-au declarat dezamăgiți de modul în care măsurile au fost avansate, relatează publicația The European Conservative.
„Procedura aplicată pentru discutarea și aprobarea acestui act de către Consiliu ar fi necesitat un calendar și metode mai bune pentru a permite o dezbatere adecvată în rândul statelor membre.
În mod similar, regretăm că multe observații și amendamente semnificative propuse de statele membre nu au fost luate în considerare și incluse în mod adecvat în text”, se arată în declarația celor două state.
Criticile României și Italiei au vizat în special planurile de a elimina din spațiile publice, cum ar fi în exteriorul locurilor de muncă, toți „aerosolii de fum”, inclusiv produsele din tutun încălzit și țigările electronice, afirmând că acestea „nu au o bază științifică solidă și o evaluare adecvată a impactului”.
În plus, oficialii statelor semnatare au declarat că domeniul de aplicare prea larg al noilor propuneri va genera „o incertitudine potențială cu privire la semnificația și punerea în aplicare adecvată a acestora”.
Grupul de campanie pentru reducerea efectelor nocive, Clearing the Air, a descris limbajul documentului ca fiind „neobișnuit de puternic… pentru comunicările diplomatice”. Acesta a adăugat că Parlamentul European va vota probabil săptămâna viitoare cu privire la noile norme.
Directorul World Vapers’ Alliance, Michael Landl, a declarat că este „minunat” să vadă că atât Italia, cât și România „își apără poziția” în fața Consiliului cu privire măsurile contra fumătorilor, adăugând: „Apelul lor pentru dovezi științifice solide subliniază importanța elaborării de politici în cunoștință de cauză și expune abordarea greșită a UE”.
Declarația celor două state va fi inclusă în procesul-verbal al unei viitoare reuniuni a Consiliului UE pentru ocuparea forței de muncă, politică socială, sănătate și consumatori (EPSCO).