News
notix pixel id

România și SUA anunță construcția unui reactor nuclear în țara noastră. Potențial de 30.000 de locuri de muncă

Administrația de la Casa Albă precizează că SUA și România vor anunţa marţi planurile ce vizează construirea unui reactor nuclear în țara noastră. Până la 30.000 de noi locuri de muncă ar putea apărea în urma proiectului.
02.11.2021 | 16:22
România și SUA anunță construcția unui reactor nuclear în țara noastră. Potențial de 30.000 de locuri de muncă
România și SUA anunță construcția unui reactor nuclear în țara noastră. Potențial de 30.000 de locuri de muncă. Sursa foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

Site-ul oficial al Casei Albe a emis marți un comunicat în care se precizează faptul că SUA și din România vor anunța marți planurile pentru construcția unui reactor nuclear de mici dimensiuni în România pentru generarea de energie electrică.

Administrația de la Washington mai precizează că acest demers va include construcția unei centrale nucleare cu 12 module, care va duce la crearea într-o primă fază a 6.000 de locuri de muncă în SUA și România cu potențial de creștere către 30.000 de locuri de muncă.

Centrala urmează a fi ridicată în parteneriat cu US NuScale Power și va aduce ”cea mai nouă tehnologie nucleară civilă într-o parte extrem de importantă a Europei”, potrivit anunțului oficial al Casei Albe.

ADVERTISEMENT

România și SUA vor anunța construcția unui reactor nuclear în țara noastră. Potențial de 30.000 de locuri de muncă

Comunicatul postat în cursul acestei după-amiezi de Casa Albă mai anunță că este vorba despre o centrală nucleară în parteneriat cu compania americană NuScale Power care a dezvoltat o tehnologie revoluționară bazată pe mici reactoare nucleare.

”Parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, ceea ce va poziţiona tehnologia SUA în fruntea cursei globale pentru implementarea SMR. Acordul comercial va include o unitate NuScale cu 12 module, şi iniţial va crea peste 6.000 de locuri de muncă americane şi româneşti, având potenţial de a crea alte 30.000 de locuri de muncă dacă va fi extins proiectul.

ADVERTISEMENT

Dezvoltarea tehnologiei SMR va avea o contribuţie importantă la decarbonizarea sectorului energiei şi la emisii zero în viitor”, se menţionează în comunicat.

România și SUA vor anunța construcția unui reactor nuclear în țara noastră. Potențial de 30.000 de locuri de muncă. Sursa foto: whitehouse.gov

În toamna acestui an, compania NuScale Power a primit autorizarea în SUA pentru minireactorul său nuclear.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, în Europa, aceste minireactoare nucleare nu sunt încă autorizate. În afara României, compania americană NuScale Power a încheiat memorandumuri și cu companii energetice de stat din Polonia, Bulgaria și Ucraina.

Klaus Iohannis, întâlnire cu Joe Biden la summit-ul Națiunilor Unite

La începutul acestei săptămâni, liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, s-a întâlnit cu președintele american Joe Biden la summit-ul ONU pentru climă de la Glasgow. Administrația prezidențială a publicat fotografii cu cei doi șefi de stat care își strâng mâinile.

ADVERTISEMENT

În perioada 1 – 2 noiembrie, Klaus Iohannis participă la Summitul liderilor mondiali din cadrul Conferinţei ONU privind Schimbările Climatice (COP26).

Marți, președintele a susţinut Declaraţia Naţională, în care a transmis poziţia României, cu accent pe demersurile pe care le face ţara noastră pentru a limita efectele schimbărilor climatice.

ADVERTISEMENT

”Suntem angajați să facem și mai mult! Va fi o provocare să reducem în continuare emisiile, mai ales pe măsură ce ne apropiem de net zero. Îmi doresc să lucrăm împreună pentru a dezvolta, produce și utiliza noi tehnologii verzi.

Inovația este cheia. Printre alte inițiative de la Glasgow, România se alătură Misiunii de Inovare în Agricultură pentru Climă (Agriculture Innovation Mission for Climate), propuse de Statele Unite ale Americii. În același timp, trebuie să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă în procesul de tranziție ecologică, că sunt create locuri de muncă și că inegalitățile sociale sunt reduse.

România sprijină pe deplin eforturile de lider ale Uniunii Europene în domeniul schimbărilor climatice și se angajează să contribuie la reducerea emisiilor UE cu 55% până în 2030. Am atins deja această rată de reducere la nivel național și ne angajăm să reducem în continuare emisiile”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențială.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri