News

România și SUA au semnat acordul de colaborare pentru construirea unui reactor modular mic: ”Vom deveni lider regional în furnizarea de energie curată”

România și SUA au semnat joi, la Glasgow, acordul de colaborare pentru construirea unui reactor modular mic. Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, spune că țara noastră ”va deveni lider regional în furnizarea de energie curată”.
04.11.2021 | 17:24
Romania si SUA au semnat acordul de colaborare pentru construirea unui reactor modular mic Vom deveni lider regional in furnizarea de energie curata
ADVERTISEMENT

Joi, 4 noiembrie, colaborarea dintre NuScale Power şi Nuclearelectrica pentru realizarea în România a unei centrale bazate pe reactoare modulare mici a fost oficializată la Glasgow (Scoția).

La eveniment au participat ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, preşedintele director general al NuScale Power, John Hopkins, directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, şi reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, Justin Friedman.

ADVERTISEMENT

România și SUA au semnat acordul de colaborare pentru construirea unui reactor modular mic

Parafarea acestui acord are loc la două zile distanță după ce Administraţia SUA a anunţat, pe site-ul oficial, că firma americană NuScale Power va construi în România un reactor nuclear modular de mici dimensiuni.

Astfel, Nuclearelectrica și compania NuScale Powe vor coopera pentru construcţia unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni (Small Modular Reactor – SMR) în România.

ADVERTISEMENT

Această centrală care urmează a fi ridicată în țara noastră, bazată pe reactoare modulare, este prima de acest tip din Europa, se menționează într-un comunicat al Nuclearelectrica.

În prezent, NuScale Power este prima şi singura companie americană care a primit aprobare de la Comisia de Reglementare din SUA pentru dezvoltarea acestui tip de unităţi.

ADVERTISEMENT

”Parteneriatul dintre Nuclearelectrica si NuScale vine într-un moment important, cu ocazia discutării de către factorii decizionali importanți din întreaga lume a urgentei accelerării tranziției către energia curată.

Tehnologia SMR NuScale poate sprijini obiectivele internaționale de a minimaliza impactul negativ al schimbărilor climatice și a consolida prosperitatea globală”, se mai arată pe site-ul Nuclearelectrica.

ADVERTISEMENT

Ministrul Energiei: ”Țara noastră va deveni lider regional în furnizarea de energie curată”

Ministerul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a anunțat evenimentul de joi pe pagina sa de Facebook și a precizat că, prin această înțelegere, ”țara noastră va deveni lider regional în furnizarea de energie curată”.

”România va construi primul reactor modular de mici dimensiuni american (SMR) pentru a contracara criza climatică! Astăzi am participat la ceremonia de semnare a parteneriatului între România și SUA pentru pentru implementarea SMR-urilor în țara noastră.

Drept urmare țara noastră va deveni lider regional în furnizarea de energie curată, şi în subsidiar, coagularea unui lanţ local de furnizori care să permită României să devină un hub investiţional şi furnizor de module de tip NuScale către statele din Europa Centrală şi de Est!

Este un nou pas pe care l-am făcut pentru a întări parteneriatul strategic dintre România și SUA”, a scris ministrul.

ADVERTISEMENT