News

România, singura țară UE trecută pe ”lista roșie” a Cehiei. Belgia cere test PCR pentru locuitorii din 24 de județe

02.08.2020 | 16:04
Romania singura tara UE trecuta pe lista rosie a Cehiei Belgia cere test PCR pentru locuitorii din 24 de judete
Cum poţi afla ce vechime ai în muncă. Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Cehia a dispus includerea României pe ”lista roșie” a statelor cu risc epidemiologic mare, țara noastră fiind singurul membru  al Uniunii Europene pentru care s-a dispus această  măsură. Autoritățile din Belgia au inclus pe lista roșie doar 24 de județe ale României, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Alte două state au înăsprit condițiile de călătorie pentru persoanele care vin din România, în condițiile în care situația epidemiologică din țara noastră rămâne sumbră, cu un număr mare de infectări raportate zilnic.

ADVERTISEMENT

De luni, România va fi inclusă de către autoritățile cehe pe lista țărilor cu risc mare, pentru care se cere efectuarea la intrarea pe terioriul ceh a unui test PCR pentru coronavirus.

Ministerul Afacerilor Externe precizează că autorităţile cehe au revizuit condiţiile de intrare în Republica Cehia, în funcţie de statele de provenienţă, acestea fiind clasificate pe două categorii: verde (risc scăzut de infectare) şi roşu (risc înalt de infectare), iar România va fi inclusă, începând cu data de 3 august 2020, ora 00:00, pe lista roşie. Clasificarea statelor în cele două categorii face obiectul unei reevaluări permanente, bazată pe evoluţia situaţiei epidemiologice din fiecare stat”, a precizat MAE.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de cetățenii celorlalte țări de pe lista roșie, românii nu trebuie să ofere un motiv pentru călătoria în Cehia, dar trebuie să facă un test pe cheltuială proprie la sosire și să rămână în izolare la locul unde și-au anunțat autorităților reședința până când vine rezultatul testului.

Măsura nu se aplică personalului din domeniul transportului internaţional și cetățenilorr UE care tranzitează Republica Cehă în termen de 12 ore.

ADVERTISEMENT

Belgia îi pune pe români  să-și plătească singuri  testul

Belgia a adoptat o atitudine  mai nuanțată față de călătorii care vin  din  România, preferând să cearăt  test PCR, urmat de izolare până la obținerea rezultatului testării pentru numai 24 de județe.

Autorităţile belgiene au revizuit condiţiile de acces pentru persoanele care se deplasează în acest stat din România. Conform noilor măsuri, începând cu data de 1 august a.c., autorităţile belgiene au inclus în zona roşie următoarele regiuni din România: Centru (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu); Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea); Sud-Muntenia (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman); Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea). Astfel, toate persoanele care sosesc în Regatul Belgiei din regiunile incluse în zona roşie trebuie să intre în autoizolare şi să efectueze un test molecular (tip PCR) pentru depistarea infecţiei cu COVID-19. Testul este efectuat de autorităţile belgiene, la sosirea în această ţară”, a precizat Ministerul de Externe.

ADVERTISEMENT

Celelate județe din România sunt pe ”lista portocalie”, persoanelor provenind din aceste județe recomandându-li-se să-și monitorizeze cu atenția starea de sănătate, iar în cazul unor suspiciuni de COVID-19 să informeze imediat autoritățile și să intre în autoizolare.

ADVERTISEMENT