News

România, situație gravă la nivel național din cauza Covid-19. Niciun pat ATI disponibil

România traversează o situație gravă la nivel național din cauza SARS-CoV-2. Conform Grupului de Comunicare Strategică, sâmbătă, niciun pat ATI nu era disponibil la nivel național.
23.10.2021 | 16:51
Romania situatie grava la nivel national din cauza Covid19 Niciun pat ATI disponibil
ADVERTISEMENT

Sâmbătă a fost o nouă zi cu nu număr uriaș de infectări cu Covid-19 anunțat de autorități. Încă 15.261 de conaționali au fost depistați pozitiv.

În prezent, în spitalele din țară se află internați 19.823 de bolnavi cu coronavirus. Dintre aceștia, 1.854 se află în stare gravă pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).

ADVERTISEMENT

Vorbim de un nou record la ATI și o nouă zi în care, la nivel național, nu mai avem niciun pat disponibil pentru pacienții în stare gravă.

Situație critică în România din cauza Covid-19: niciun pat liber la terapie intensivă

Conform unui comunicat al Grupului de Comunicare Strategică (GCS), sâmbătă nu exista niciun pat liber la terapie intensivă pentru pacienţii bolnavi de Covid-19, fiind doar unele paturi rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale.

ADVERTISEMENT

Datele din aplicaţia alerte.ms indică un total de 1.699 de paturi ATI destinate pacienţilor Covid-19. În Bucureşti sunt avizate 373 paturi de ATI pentru pacienţii de Covid-19.

În țară, există o rezervă operațională de 153 de paturi ATI destinate pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, a precizat GCS, conform Agerpres. Acestea sunt activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienţilor ATI depăşeşte capacitatea secţiilor principale.

ADVERTISEMENT

Paturile ATI disponibile din acest moment sunt doar cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale care sunt şi confirmate cu SARS-CoV-2.

Autoritățile anunță că în aceste zile se lucrează în continuare pentru operaţionalizarea şi asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI, care vor fi disponibile în zilele următoare.

ADVERTISEMENT
  • 1.854 de paturi ATI sunt ocupate în toată ţara, un record de la începutul pandemiei

”Menţionăm faptul că în procesul de operaţionalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiţii medicale şi care sunt şi confirmate cu SARS-CoV-2, pentru că în aceste cazuri respectivii pacienţi prezintă afecţiuni grave ce pot constitui comorbidităţi şi sunt expuşi unui risc mult mai mare”, relatează sursa citată.

România a transferat pacienți ATI peste hotare

Din cauza crizei paturilor ATI Covid din țară, România a primit ajutor extern de la alte state din Uniunea Europeană.

În ultima săptămână, 32 bolnavi în stare gravă au fost transferați din România la unități medicale din Ungaria, Austria și Polonia.

ADVERTISEMENT