Sport

Singurii din Europa fără spectatori. România, ţara porţilor şi minţilor închise! Cât a contat absenţa fanilor in faţa copiilor Islandei?

România este singura ţară unde spectatorii nu au voie pe stadioane, chiar dacă ar prezenta un certificat verde, în timp ce Bulgaria, aflată într-o situaţie asemănătoare, le permite fanilor accesul pe arene.
12.11.2021 | 11:18
Singurii din Europa fara spectatori Romania tara portilor si mintilor inchise Cat a contat absenta fanilor in fata copiilor Islandei
ADVERTISEMENT

România nu mai stă la mâna ei pentru calificarea în barajul de la CM 2022, după 0-0 cu Islanda, iar acum trebuie să se sperăm că Macedonia de Nord se va împiedica, la rândul ei, de selecţionata nordică. Un factor decisiv în remiza de joi a fost şi absenţa fanilor din tribune.

Noile restricţii din România au lovit în plin fotbalul, după ce spectatorilor nu le-a mai fost permis accesul pe stadion nici în condiţiile folosirii unui certificat verde care atesta vaccinarea sau trecerea prin boală. Situaţie unică în Europa şi care, într-o anumită măsură, a afectat şi şansele selecţionatei lui Mirel Rădoi de a merge în baraj.

ADVERTISEMENT

Bulgaria, ţara din Uniunea Europeană cu cele mai puţine persoane vaccinate, are meciuri cu spectatori

România şi Bulgaria au fost date ca exemplu negativ pentru rata scăzută de vaccinare în timpul pandemiei de coronavirus, iar vecinii de la Sud de Dunăre au atins un record al deceselor pe 8 noiembrie, cu 334 de persoane care au murit.

Cu toate acestea, restricţiile în privinţa activităţilor sportive nu au fost la fel de dure ca în România. La ultima etapă din campionat, spectatorii au avut acces în tribune, într-un număr restricţionat, dar cu prezenţa certificatului verde care să ateste vaccinarea sau rezultatul unui test negativ.

ADVERTISEMENT
Fanii lui Ludogorets
Imagine de la meciul Ludogorets – Lokomotiv Plovdiv 1-0 (7 noiembrie 2021)

Raed Arafat nu a vrut să ofere derogare, suporterii s-au revoltat. Rednic l-a ironizat: “Acum suntem căpoși, de ce nu am fost căpoși și exigenți și astă-vară?”

FRF a cerut o derogare pentru ca meciul România – Islanda să se dispute cu spectatori, în condiţiile în care partida era una decisivă pentru calificarea în baraj. Raed Arafat a refuzat cererea, chiar dacă la partida de pe “Ghencea” ar fi asistat doar persoane vaccinate. Acelaşi refuza l-au primit şi organizatorii turneului Transylvania Open, care s-au trezit peste noapte că nu vor avea spectatori în tribune.

“În acest moment, nu știu să se agreeze oricare derogare, în situația în care ne aflăm. Nu știu de derogări, nu știu să existe intenția de a aproba derogări la acest moment. Avem o situație serioasă, trebuie să ne concentrăm pe măsurile care sunt. Trebuie să vedem cum să ieșim din situația asta, să scadă presiunea de pe sistemul sanitar.

ADVERTISEMENT

Când dai o derogare, începe lanțul derogărilor, pentru că vor veni și alte competiții. Înainte, au fost cerute derogări pentru competiții de la Cluj, care nu s-au dat, pentru tenis, nici aici nu cred că se vor da derogări”, spunea Raed Arafat în urmă cu o săptămână.

“M-am uitat în cupele europene, full stadioanele. Fără mască, fără nimic. Sunt vaccinați oamenii, se duc la meci! La noi, nu! E meci foarte important cu Islanda. De ce să nu-i lăsăm pe oamenii care s-au vaccinat? E ditamai stadionul. Îi așezi la patru rânduri, obligatoriu mască. De ce suntem așa căpoși acum? Acum suntem căpoși, de ce nu am fost căpoși și exigenți și astă-vară? Am vrut UNTOLD, Costinești, congrese și acum…” – Mircea Rednic

Chiar dacă meciul s-a jucat fără spectatori, câţiva ultraşi din facţiunea “Uniţi sub Tricolor” au venit la stadionul “Ghencea” şi i-au întâmpinat pe tricolori. Apoi, pe contul oficial de Facebook, suporterii au venit cu o poziţie fermă împotriva măsurii luate.

ADVERTISEMENT

“La doi ani de la ultimul meci al naționalei disputat cu spectatori și în condiții normale, tricolorii joacă azi o partidă decisivă pentru prinderea locului de baraj la Mondial, pe un stadion gol, închis de autorități, fără freamătul unui meci de asemenea importanță. Coincidență sau nu, în calea naționalei spre acest baraj, stă chiar echipa cu care România a jucat ultimul baraj pentru un turneu final, anul trecut, la Reykjavik, un alt meci jucat după același tipar sumbru al restricțiilor pentru suporteri, cu porțile închise”, scriau ultraşii.

Adrian Porumboiu: “N-a vrut Arafat, dar tot el le dă ăstora, la Cluj, 150.000 la festivaluri”

Contactat de FANATIK, Adrian Porumboiu a avut o reacţie fermă despre decizia prin care România – Islanda 0-0 s-a jucat fără spectatori. Fostul patron al lui FC Vaslui a susţinut că rezultatul ar fi fost cu totul altul dacă fanii ar fi avut voie în tribune.

“Nu am avut al 12-lea jucător. Aveam nevoie de el ca de aer. Cu 15-20.000 de spectatori, în tribune, le mai tremurau și ălora pletele. N-a vrut Arafat, dar tot el le dă ăstora, la Cluj, 150.000 la festivaluri. Dacă erau toți vaccinați, puteai să dai drumul”, a declarat Adrian Porumboiu pentru FANATIK.

Presiunea publicului putea să fie hotărâtoare într-un meci contra unei echipe tinere

Islanda a venit la Bucureşti cu un lot format din mulţi jucători tineri, fără prea mare experienţă internaţională, astfel că tribunele, chiar şi la 50% grad de ocupare, ar fi putut să pună presiune pe aceşti fotbalişti.

Islanda în meciul cu România de joi seară: E. Olafsson (21 ani) – Sampsted (23 ani), I. Bjarnason (21 ani), Gretarsson (26 ani), Skulason (34 ani) – Johannesson (18 ani), B. Bjarnason (33 ani), Thordarson (23 ani) – Gudmundsson (24 ani), S. Gudjohnsen (23 ani), Thorsteinsson (22). Au mai intrat Thorarinsson (29 ani), Helgason (21 ani), A. Gudjohnsen (19 ani), Ellertsson (19 ani), Thrandarson (27 ani)

România – Islanda 0-0, singurul meci fără spectatori în penultima etapă din preliminariile CM 2022

Joi s-au disputat zece meciuri din preliminariile CM 2022, printre care s-a numărat şi România – Islanda 0-0. Dintre aceste partide, doar duelul din “Ghencea” s-a disputat fără spectatori. În celelalte întâlniri, prezenţa spectatorilor a fost restricţionată la un anumit procent sau s-a jucat cu arena plină, aşa cum a fost cazul meciului Irlanda – Portugalia 0-0.

Imagine din Irlanda - Portugalia
Meciul Irlanda – Portugalia a fost urmărit de peste 50.000 de fani pe “Aviva Stadium”

Atmosfera de joi seară, pe “Ghencea”, a fost dezolantă, iar jucătorii au resimţit imediat absenţa fanilor. La precedentul meci din preliminariile CM 2022, contra Armeniei, când tribunele au putut fi populate până la 50% din capacitatea stadionului, suporterii i-au împins de la spate, în cateva momente, pe jucătorii lui Mirel Rădoi.

Tot joi seară, la Lvov, s-a jucat Ucraina – Bosnia 1-1, iar în tribunele stadionului au fost 23.810 de spectatori. Chiar dacă numărul de cazuri este în creştere, la fel ca şi cel al deceselor, fanii au putut intra pe arenă, după ce au prezentat certificatul verde.

Acelaşi lucru este permis şi la meciul Moldova – Scoţia, programat vineri seară la Chişinău. 50% din capacitatea stadionului “Zimbru” poate fi ocupată de fani, iar autorităţile acceptă următoarele documente:

  • certificatul de vaccinare împotriva COVID-19, cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital), valabil după o perioadă de 14 zile de la finalizarea schemei de vaccinare;
  • rezultatul negativ al testului RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 48 de ore;
  • concluzia medicală ce confirmă că persoana a suportat COVID-19 în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni);
  • act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19, valabil pe durata a 90 de zile de la data efectuării investigației.

Macedonia de Nord, meci decisiv cu Islanda. Fanii  vor lua cu asalt stadionul

După egalul tricolorilor de pe “Ghencea”, Macedonia de Nord a devenit favorită la calificarea în barajul pentru CM 2022. Selecţionata lui Blagoja Milevski are nevoie de o victorie duminică, la Skopje, în faţa Islandei, pentru a bifa un nou moment istoric. Un mare avantaj al macedonenilor, în comparaţie cu naţionala României, va fi faptul că meciul se va disputa cu spectatori în tribune.


  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 2,58 este cota pentru „ambele marchează” la meciul Liechtenstein – România. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT