News

România, stare de alertă! 34 de localități au fost grav afectate de viituri și inundații locale, în ultimele 24 de ore

31.05.2019 | 11:24
Romania stare de alerta 34 de localitati au fost grav afectate de viituri si inundatii locale in ultimele 24 de ore

România se află sub stare de alertă după ce viiturile și inundațiile din ultimele 24 de ore au făcut prăpăd. Nu mai puțin de 34 de localități din județele Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Constanța, Galați, Hunedoara, Iași, Maramureș, Neamț, Sălaj și Suceava au fost afectate. Misiunile de înlăturare a efectelor produse de fenomenele hidrometeorologice s-au desfășurat neîncetat. Pompierii au intervenit în zonele afectate atât pentru evacuarea apei acumulate din 205 curți, 63 de subsoluri/beciuri și 40 de locuințe, cât și pentru a facilita scurgerea apei din gospodării, prin acțiuni de decolmatare a șanțurilor, rigolelor și podețelor.

România, stare de alertă!

Situații grave au avut loc în județul Bihor, acolo unde, din cauza nivelului crescut al apei, mai multe persoane s-au adăpostit în autoturism sau în podul casei. În localitatea Vârciorog au fost salvați un adult care se afla pe stradă în momentul manifestării viiturii, dar și un copil care era într-un autoturism. În localitatea Hotar trei persoane adăpostite în locuință au fost evacuate de pompieri, în timp ce la  Vișeu de Sus din județul Maramureș se acționează cu utilaje ale autorităților locale pentru refacerea carosabilului pe cele trei străzi distruse parțial de ape, accesul către 120 de gospodării realizându-se doar pietonal.

De asemenea, din cauza apei acumulate și a aluviunilor depuse pe carosabil, circulația rutieră a fost temporar afectată pe 4 drumuri naționale (DN1/BH, DN 1F/SJ, DN 28/IS și DN 1F/SJ) și 1 drum județean (DJ 191D/SJ), iar pe 1 drum național (DN 24C/IS) circulația rutieră este întreruptă. Și circulația feroviară este întreruptă deocamdată pe secția de cale ferată 606 între localitățile Pașcani și Ruginoasa.

România, stare de alertă! Viitură
34 de localități au avut probleme serioase din cauza inundațiilor. Sursă foto – facebook

RO-ALERT în 16 județe

Acțiunile de salvare sunt în plină desfășurare. Astfel se lucrează din plin pentru înlăturarea efectelor inundațiilor în județul Iași și Maramureș. Pompierii acționează cu motopompe pentru evacuarea apei din gospodăriile cetățenilor, dar și cu mijloace specifice pentru înlăturarea aluviunilor și materialelor rămase în urma scurgerii apelor. Trebuie specificat că având în vedere numărul mare de solicitări primite din partea cetățenilor, pentru gestionarea eficientă a situațiilor de urgență, la nivelul județelor afectate au fost dispuse măsuri de suplimentare a efectivelor cu pompieri din turele libere sau au fost activate grupele operative.

De remarcat că în județele care s-au aflat sub incidența avertizărilor de fenomene meteorologice imediate COD PORTOCALIU, au fost emise 16 mesaje de avertizare pentru populație prin sistemul RO-ALERT.