News

România, sub ape. Imagini dezolante din țară după ce mai multe localități au fost inundate – Foto/ Video

20.06.2020 | 18:03
Romania sub ape Imagini dezolante din tara dupa ce mai multe localitati au fost inundate  Foto Video
ADVERTISEMENT

România este lovită în aceste zile de inundații devastatoare la nivelul mai multor județe. Seceta din primăvară s-a transformat într-o vară umedă, cu căderi masive de precipitații.

Apele au lăsat multe pagube în urma lor. Case inundate, drumuri luate de puhoaie și multă durere în ochii oamenilor care și-au văzut munca de o viață luată de viituri.

ADVERTISEMENT

Abundența ploilor din ultimele zile s-a concentrat pe vestul și centrul țării, acolo unde oamenii s-au văzut nevoiți să apeleze la autorități pentru a scăpa din calea apelor.

România, acoperită de ape. Mai multe localități au fost inundate și a fost necesară intervenția pompierilor

Numai în ultimele zile, peste 22.000 de pompieri, poliţişti, jandarmi şi angajaţi ai MAI au intervenit zilnic în zonele afectate de inundaţii, cu peste 9.000 de mijloace tehnice de intervenție, au anunțat, sâmbătă, reprezentanții Ministerului de Interne.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui comunicat al MAI, în ultimele trei zile aceştia au acţionat în 155 localităţi din 22 de judeţe afectate de efectele ploilor abundende şi ale inundaţiilor.

”Forţele MAI au acţionat pentru evacuarea apei din 95 case, 1.107 curţi, 514 beciuri şi subsoluri, 25 anexe gospodăreşti, 13 instituţii publice şi agenţi economici, decolmatarea a 2 poduri. Traficul rutier a fost temporar afectat pe 9 drumuri naţionale, 6 drumuri judeţene şi 2 drumuri comunale”, se arată în comunicat.

ADVERTISEMENT

Din Caraș-Severin, inundațiile s-au mutat în Maramureș și în centrul țării. În ultimele ore, ploile torențiale au afectat cinci unități administrativ-teritoriale (Sighetu Marmației, Vadu Izei, Săcel, Săliştea de Sus, Copalnic Mănăştur).

Torenții și scurgerile de pe versanți, formate după precipitațiile torențiale au condus la creșterea debitelor și nivelurilor unor vai și pâraie necadastrate care s-au revărsat din albie și nu au putut fi preluate de rețelele de canalizare, scrie jurnalistul Vasile Dale.

ADVERTISEMENT

Au fost inundate două clădiri publice (școli) șapte gospodării, șapte anexe gospodărești, 5,35 km de străzi, 4,2 km de drumuri agricole, 10 hectare de teren arabil și 7 hectare de pășuni și fânețe.

A fost nevoie ca pompierii militari să intervină cu motopompe pentru evacuarea apelor din gospodării, subsoluri și curți. Comitetele locale pentru situații de urgență au acționat cu personal și mijloace tehnice pentru deblocarea podețelor, îndepărtarea aluviunilor de pe drumurile publice.

ISU Mureș, solicita să intervină în mai multe localități din județ

Sâmbătă, mai multe zeci de gospodării au fost inundate în urma ploilor abundente din ultimele 24 de ore în județul Mureș.  Potrivit ISU Mureș, opt localități au fost afectate în ultimele 24 de ore în urma ploilor abundente: Miercurea Nirajului, Suseni, Petelea, Reghin, Nadeș, Țigmandru, Silivașu de Câmpie și Zau de Câmpie.


Au fost inundate 33 de case, 8 subsoluri, 11 pivnițe, 37 de gospodării, iar pompierii au construit dig din aproximativ 1500 de saci în vederea protejării a 50 de gospodării.

ISU Mureș a intervenit cu 27 mijloace tehnice, autospeciale, motopompe, autoturisme de teren, 4 ofițeri și 39 de subofițeri, alături de serviciile voluntare locale.

ADVERTISEMENT
Tags: