News

România, sub arșiță. ANM anunță temperaturi insuportabile, cod galben și portocaliu în toată țara. Update

Meteorologii au emis un nou cod cu temperaturi extrem de ridicate. România se va topi în următoarele ore fiind sub cod portocaliu și galben
10.07.2024 | 11:42
Romania sub arsita ANM anunta temperaturi insuportabile cod galben si portocaliu in toata tara Update
România se topește la temperaturi record. ANM a emis cod portocaliu și galben de caniculă în toată țara. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Meteorologii avertizează că avem parte de o zi toridă miercuri, cu caniculă în întreaga țară, majoritatea regiunilor fiind sub avertizare cod galben. Nouă județe și Bucureștiul se vor afla sub cod portocaliu.

UPDATE, ora 11.30. Codul portocaliu de caniculă cuprinde aproape întreaga țară. Maxime de 39 de grade

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, noi alerte cod galben şi cod portocaliu de caniculă, valabile în zilele de 10 şi 11 iulie, în întreaga ţară.

ADVERTISEMENT

În cursul acestei zile, va fi cod portocaliu de vreme călduroasă în judeţele Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov şi în Municipiul Bucureşti. Aici, temperaturile maxime vor ajunge la 39 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, în timp ce indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Valorile minime de temperatură vor fi de 20 de grade.

De joi, 11 iulie, canicula se intensifică. Potrivit celor de la ANM, codul portocaliu de căldură extremă se extinde şi va cuprinde mai mult de jumătate de ţară.

ADVERTISEMENT

E vorba de zone din Banat, Crişana, Oltenia, Muntenia, zona continentală a Dobrogei, sudul Moldovei, vestul şi sud-vestul Transilvaniei şi local Maramureş. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor ajunge la 36 – 39 de grade, cu cele mai mari valori în vest şi sud.

Harta cod portocaliu - ANM
Codul portocaliu de caniculă cuprinde aproape întreaga țară. Sursa foto: meteoromania.ro

Caniculă insuportabilă în toată țara

Administrația Națională de Meteorologie anunță pentru miercuri o avertizare cod galben, semnalând un val de căldură intens, temperaturi extrem de ridicate și disconfort termic accentuat.

ADVERTISEMENT

„Valul de căldură va continua să se extindă şi să se intensifice în toate regiunile. Temperaturile maxime vor fi de 33…37 de grade, va fi disconfort termic ridicat şi local caniculă.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală”, conform ANM.

ADVERTISEMENT

Județele care se vor topi de caniculă

Județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București vor fi sub cod portocaliu. În aceste județe, valul de căldură va continua, cu temperaturi maxime cuprinse între 37 și 39 de grade Celsius.

Disconfortul termic va fi foarte ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile nocturne nu vor scădea sub 20 de grade Celsius, caracterizând nopți tropicale. Valul de căldură va continua să afecteze toată țara și în zilele următoare.

Meteorologii ar putea emite și cod roșu

Meteorologul Elena Mateescu nu exclude posibilitatea emiterii unui cod roșu de caniculă de către ANM, având în vedere că sunt deja state europene care se confruntă cu acest fenomen.

„Nu excludem această posibilitate. Așa cum arată informațiile, începând din a doua parte a acestei săptămâni, datele modelelor de prognoză numerică a vremii indică o probabilitate ridicată de a avea primele valori de 40°C la umbră. Și, în condițiile în care anticipăm, pe măsură ce ne apropiem de această probabilitate, un procent de aproape 100%, cu siguranță vom emite cod roșu, așa cum am făcut-o și în primul val anterior, când după trei zile consecutive a fost emis, pentru județele din partea de sud a țării, cel mai timpuriu cod de caniculă, în iunie, în acest an.

Este posibil să consemnăm spre 45° resimțite, dacă la 38 astăzi am resimțit deja 42 – 43. Cel puțin 45 de grade resimțite.
De 50° nu ne putem apropia. Diferențele în general sunt de 5 – 6  grade față între măsurători și ceea ce resimțim. Dar, sub efectul insulei de căldură, așa cum este și municipiul București, sau alte capitale județene, cu siguranță aceaste temperaturi sunt deosebit de ridicate și fac într-adevăr ca disconfortul termic să fie unul deosebit de ridicat, pentru că atât maximele diurne, cât și minimele nocturne sunt foarte ridicate și atunci resimțim din greu efectul a ceea ce înseamnă acest val de căldură și acest tip de fenomen.”, a spus Elena Mateescu la Antena 3 CNN. 

ADVERTISEMENT