News

România, sub cod galben de ploi. Elena Mateescu, director ANM, detalii despre starea vremii în următoarele zile

Elena Mateescu, director ANM, a oferit detalii despre starea vremii, în România, în următoarele zile.
11.09.2022 | 20:09
Romania sub cod galben de ploi Elena Mateescu director ANM detalii despre starea vremii in urmatoarele zile
Cum va fi vremea în țară, în următoarele zile. Sursa foto: pixabay, antena 3, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Aproape toată România se află duminică sub cod galben de ploi, valabil până la ora 23:00. În mai multe zone a căzut grindina și s-au produs descărcări electrice.

România, sub cod galben de ploi. Cum va fi vremea în următoarele zile

Elena Mateescu, directorul ANM, a adus detalii despre cum se va mai manifesta codul galben până la finalul acestei zile, dar și în zilele următoare.

ADVERTISEMENT

Elena Mateescu spune că sunt așteptate și avertizări de cod portocaliu de ploi în această seară, dar și mâine, luni, 12 septembrie 2022.

”Vorbim de o atenționare meteorologică de cod galben emisă la nivel general pentru partea de nord a țării, jumătatea nordică, acolo unde până în această seară, la ora 23:00, ne așteptăm la perioade de instabilitate atmosferică accentuată, caracterizate prin averse torențiale însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și căderi de grindină.

ADVERTISEMENT

Ne așteptăm ca acestea să fie și dublate de avertizări meteorologice de tip nowcasting de cod portocaliu.  A fost în vigoare până la ora 16:30, pentru zone din județul Iași, o astfel de avertizare de cod portocaliu, ce viza cantități de apă de peste 40 de litri pe metru pătrat, intensificări ale vântului și, izolat, căderi de grindină. Și ne mai așteptăm ca și mâine să vorbim în special pentru partea de nord”, a explicat Elena Mateescu la Antena 3.

Urmează și o răcire, de 17-18 grade în jumătatea nordică, în sud, dar și în sud est. Nici la munte situația nu pare a se îmbunătăți. Vor fi cantități de apă ce vor depăși local 15-25 de litri per metru pătrat.

ADVERTISEMENT

”De asemenea, în zona de munte, la perioade de instabilitate, și să consemnăm în continuare cantități de apă ce pot depăși local 15-25 de litri pe metru pătrat.

Din punct de vedere termic, să observăm și o răcire, pentru că în jumătatea de nord a țării maximele nu vor mai depăși 17-18 grade, în timp ce în partea de sud, sud-est acestea să mai consemneze valori de peste 25 de grade, în afară de Iași”, a mai transmis Elena Mateescu.

ADVERTISEMENT

Codul galben este emis în această duminică pentru Maramureș, Transilvania, Moldova și nordul Crișanei. Aici sunt averse torențiale, intensificări ale vântului, grindină și descărcări electrice. Cantitățile de apă vor trece de  25, 30 l/mp și 40, 50 l/mp.

ADVERTISEMENT
Tags: