News

România, sub un val intens de caniculă. ANM anunță 5 zile cu maxime de până la 39 de grade

Un val intens de caniculă ajunge marți peste România. Conform ANM, urmează 5 zile cu maxime care vor atinge frecvent 34-39 de grade Celsius.
27.07.2021 | 09:07
Romania sub un val intens de canicula ANM anunta 5 zile cu maxime de pana la 39 de grade
ADVERTISEMENT

Finalul ”lunii lui cuptor” transformă România într-o țară cu aspect meteo tropical. Urmează cinci zile cu valori maxime insuportabile, cuprinse între 34 și 39 de grade Celsius.

Greu de suportat vor fi și nopțile. În majoritatea regiunilor, valorile minime se vor situa peste 20 de grade Celsius. De asemenea, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT

Val intens de caniculă peste România. Urmează 5 zile cu maxime de până la 39 de grade Celsius

Încă de la debutul săptămânii, meteorologii au emis o avertizare cod galben de caniculă și disconfort termic valabilă în 34 de județe din țară până sâmbătă, 31 iulie.

Temperaturile maxime vor ajunge până la 39 de grade, cu cele mai ridicate valori în Oltenia și Muntenia, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

ADVERTISEMENT

În cea mai mare parte a României, în ultimele zile ale lunii iulie, valul de căldură se va extinde și se va intensifica treptat, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În regiunile vestice, sudice și local va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, cu cele mai ridicate valori în Oltenia și Muntenia. Local, noaptea, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

ADVERTISEMENT

Potrivit site-ului ANM, sunt vizate de zile caniculare 34 de județe: Satu Mare, Maramureș, Bihor, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Sibiu, Alba, Hunedoara, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Călărași, Ialomița, Buzău, Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Vrancea, Bacău, Vaslui și Iași.

Și pe litoral va fi o vreme deosebit de caldă pe tot parcursul săptămânii. După ce luni au fost 29-30 de grade Celsius, se așteaptă ca, treptat, valorile să se apropie de pragul de caniculă, de 34-35 de grade.

ADVERTISEMENT

Cum va debuta luna august

Nici în prima zi din august nu scăpăm de vremea caniculară. Potrivit directorului Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, ultima lună a verii debutează cu maxime de până la 38 de grade.

”Inclusiv prima zi din luna luna august păstrează această caracteristică, cu 37-38 de grade în partea de vest, sud-vest și sud a țării”, a spus Elena Mateescu, conform celor de la Hotnews.

Șanse importante să ne răcorim cu averse de vară vor fi după data de 2 august, mai spune oficialul ANM.

ADVERTISEMENT