Fotbal intern

România – Suedia, doar victoria contează! Rezultatele “tricolorilor” în meciurile decisive pentru calificare în ultimii 30 de ani

11.11.2019 | 18:36
Romania  Suedia doar victoria conteaza Rezultatele tricolorilor in meciurile decisive pentru calificare in ultimii 30 de ani
ADVERTISEMENT

România întâlneşte Suedia vineri seară într-un meci decisiv pentru calificarea la Euro 2020, duel în care “tricolorii” au doar varianta victoriei. Dar ce a făcut naţionala în meciurile decisive în preliminariile din ultimii 30 de ani? FANATIK îţi prezintă 8 momente din calificările pentru Campionatele Europene şi Mondiale.

  • Cota EXCLUSIVĂ Fortuna: 3.25 este cota pentru “X” la meciul România – Suedia. Vezi aici toate cotele!
ADVERTISEMENT

Doar victoria contează! Rezultatele “tricolorilor” în meciurile decisive pentru calificare în ultimii 30 de ani

Naţionala lui Contra are un punct în urma Suediei în clasamentul din grupa F, 14 puncte faţă de cele 15 ale nordicilor. Iar calculele sunt simple în acest moment, avem nevoie de o victorie cu 1-0 sau la două goluri diferenţă şi să obţinem o remiză în deplasarea din ultimă etapă cu Spania. În ultimii 30 de ani, România a avut multe momente și meciuri decisive, dar ultimul pozitiv a fost în 1999, în campania pentru calificarea la Euro 2000.

Calificări la Mondialele din 1990 și 1994

Cea mai bună generație a României, devenită mai apoi Generația de Aur, a obținut calificări dramatice la Cupele Mondiale din 1990 și 1994. Victoria cu Danemarca din 1989, scor 3-1, ne-a asigurat calificarea la Copa del Mondo chiar la ultimul meci din grupă, după “dubla” lui Gabi Balint şi golul lui Sabău. Tot o calificare dramatică am obţinut la Cupa Mondială din SUA. Hagi şi compania au câştigat în deplasare în Ţara Galilor, scor 2-1, după golurile “Regelui” şi lui Răducioiu, în ceea ce s-a dovedit a fi cel mai de succes Mondial al “tricolorilor”.

ADVERTISEMENT

Victor Piţurcă, selecţionerul care aduce calificarea

Imediat după Franţa ’98, Victor Piţurcă a adus calificarea României la Euro 2000, competiţie unde Emerich Ienei a fost selecţioner după un scandal între Piţurcă versus Hagi şi Popescu. România a obţinut atunci o remiză decisivă pentru calificare, 1-1 cu Portugalia, iar meciul cu Liechtenstein a fost doar o formalitate în ultima rundă. Acelaşi Victor Piţurcă ne-a dus şi la următorul Euro, după 8 ani, după o grupă în care am depăşit uriaşa echipă a Olandei. Atunci, Goian a adus golul victoriei în faţa “Portocalei Mecanice” la Constanţa, scor 1-0.

1992, primul moment trist

România a avut şi meciuri decisive pe care nu le-a gestionat bine. În noiembrie 1991, Hagi şi compania aveau nevoie de un succes în deplasarea din Bulgaria, în ultimul meci din grupă. Am deschis scorul, însă vecinii bulgari ne-au egalat în debutul reprizei secunde şi nu am mai reuşit să marcăm şi golul calificării pentru Campionatul European din 1992, singura competiţie majoră ratată din anii ’90.

ADVERTISEMENT

2002 şi 2014, baraje cu ghinion

Dacă vorbim despre meciuri decisive, nu trebuie să uităm “dublele” de la baraj cu  Slovenia şi apoi cu Grecia. În 2001, România era mare favorită să se impună în faţa Sloveniei, dar micuţa ţară ne-a refuzat prezenţa în Coreea de Sud şi Japonia. Slovenii s-au impus în tur, scor 2-1, dar naţionala condusă atunci de Hagi de pe bancă era în continuare favorită înainte de returul de pe Ghencea. Am reuşit doar o remiză, 1-1, iar Slovenia reuşea în premieră calificarea la Cupa Mondială.

Un alt meci decisiv a fost barajul cu Grecia din 2013, când nu am avut nicio şansă în faţa unei formaţii mai puternice. Grecii s-au impus cu 3-1 în tur, ne-au condus cu 1-0 şi în retur, iar noi am reuşit doar un 1-1 după un autogol.

ADVERTISEMENT

Danemarca – România, cel mai dramatic meci din acest secol

“Tricolorii” mergeau în septembrie 2003 la Copenhaga pentru un meci în care aveam doar varianta victoriei, la fel cum se va întâmpla şi vineri împotriva Suediei. Am fost conduşi atunci, dar am revenit în repriza secundă după golurile lui Pancu şi Mutu. Mai mult, în prelungiri, am ratat cel puţin 3 ocazii uriaşe, toate 1 la 1 cu portarul advers. Totuşi, finalul a fost de coşmar. Arbitrul de atunci, Urs Meier, a prelungit nejustificat meciul şi Laursen a egalat pentru nordici în minutul 95. Am fi mers cel puţin la baraj cu o victorie în acea seară sau ne-am fi calificat direct la Euro dacă Danemarca nu bătea în deplasarea din Bosnia.

3 campanii de calificare, la pământ

Din 1990 încoace, România a avut 3 campanii de calificare în care a fost la pământ, toate în ultimii 10 ani. Imediat după Euro 2008, “tricolorii” au avut cele mai slabe preliminarii din istorie pentru Campionatul Mondial din 2010. România, sub comanda lui Victor Piţurcă şi mai apoi a lui Răzvan Lucescu, a terminat grupa de calificare pe un penibil loc 5. Acelaşi Lucescu jr a fost selecţioner şi în preliminariile pentru Euro 2012, nu am avut nicio şansă la calificare, dar România a încheiat campania cu un succes categoric cu Bosnia, 3-0 pe Giuleşti. A fost ultimul meci la naţională al lui Răzvan Lucescu.

Christoph Daum a fost adus de forul condus de Răzvan Burleanu ca un adevărat salvator, dar rezultatele României au fost la fel de modeste. Neamțul a fost demis de FRF în 2017 și apoi nu a mai antrenat altă echipă de atunci.

Toate calificările din ultimii 30 de ani:

  • 1990 – calificare la ultimul meci
  • 1992 – egal în ultimul meci, ratarea calificării
  • 1994 – calificare la ultimul meci
  • 1996 – calificare înainte de ultimul meci
  • 1998 – calificare fără probleme
  • 2000 – calificare înainte de ultimul meci după remiză cu Portugalia
  • 2002 – ratarea calificării după barajul cu Slovenia
  • 2004 – ratarea calificării în ultimul meci, după 2-2 cu Danemarca
  • 2006 – ratarea calificării după 1-1 cu Armenia la mijlocul preliminariilor
  • 2008 – calificare fără probleme
  • 2010 – locul 5 în grupă, evoluţii modeste
  • 2012 – din nou evoluţii slabe şi ratarea calificării
  • 2014 – ratarea calificării la baraj cu Grecia
  • 2016 – calificare la ultimul meci din grupă cu Insulele Feroe
  • 2018 – evoluţii penibile sub comanda lui Daum
ADVERTISEMENT