Fotbal intern

Video. Invincibili în Bănie! Naţionala revine la Craiova după 14 ani

România – Suedia se va juca marţi, de la ora 21:30, în primul amical disputat de tricolori pe noul stadion „Ion Oblemenco”. Naţionala revine la Craiova după 14 ani.
26.03.2018 | 23:11
Video Invincibili in Banie Nationala revine la Craiova dupa 14 ani

Echipa naţională a României revine la Craiova după o pauză de 14 ani, dar pe un nou stadion faţă de cel pe care a jucat în toamna anului 2004. Până în prezent, tricolorii au jucat de şase ori în Bănie, iar palmaresul este unul pozitiv.

Pe 3 septembrie 1972, naţionala României juca primul meci la Craiova. Selecţionata antrenată de Angelo Niculescu se pregătea de startul preliminariilor Campionatului Mondial din 1974 şi disputa un amical cu Austria. În faţa a peste 40.000 de olteni, tricolorii au terminat la egalitate, scor 1-1, primul meci jucat pe stadionul „Central”. Emerich Dembrovschi a marcat primul gol al tricolorilor în Bănie.

Dudu Georgescu, erou în Bănie

Şapte ani au trebuit să aştepte oltenii pentru a vedea din nou echipa naţională a României în acţiunie. S-a întâmplat pe 4 aprilie 1979, când tricolorii au primit vizita Spaniei în preliminariile pentru Campionatul European din 1980. După un meci spectaculos, românii au obţinut un punct în duelul cu ibericii, scor 2-2, Dudu Georgescu reuşind să marcheze o dublă. În minutul 59, Marcel van Langenhove, arbitrul belgian al partidei, i-a eliminat pe Zoli Crişan şi Isidoro San Jose. Românii au ratat calificarea la Europeanul din 1980.

În anii ’80, unii plini de glorie pentru Universitatea Craiova, echipa naţională a ajuns în Bănie doar de două ori. Pe 7 martie 1984, tricolorii au învins Grecia, scor 2-0, într-un meci amical, golurile fiind marcate de Marcel Coraş şi Dorin Mateuţ. Un an mai târziu, spectatorii de pe stadionul „Central” au avut ocazia să vadă un meci din preliminariile pentru Campionatul Mondial din 1986. România a învins fără drept de apel Turcia, scor 3-0, după golurile lui Gică Hagi şi Rodion Cămătaru, autor al unei duble.

Mutu, marcatorul ultimului gol al naţionalei la Craiova

18 ani au trebuit să aştepte craiovenii echipa naţională. România juca, la începutul verii anului 2003, un meci important pentru calificarea la Campionatul European din 2004. Bosnia lui Blaz Sliskovic era oaspete pe vechiul stadion „Ion Oblemenco”. Adrian Mutu şi Ionel Ganea au marcat golurile unei victorii dătătoare de speranţe. Prea puţin, România avea să vadă Europeanul din faţa televizorului după un meci de coşmar cu Danemarca.

4 septembrie 2004. Naţionala juca al doilea meci din preliminariile Campionatului Mondial din 2006. Stadionul „Ion Oblemenco” era pe trei sferturi plin la meciul cu Macedonia. Adversarii dădeau emoţii doar prin Goran Pandev, atacantul lui Lazio. Daniel Pancu a deschis scorul în minutul 17, însă cu un sfert de oră înainte de finalul meciului, macedonenii au egalat. O remiză putea să compromită total calificarea la Mondialul din Germania. Adrian Mutu, la penultimul meci pentru naţională înainte de suspendare, marchează în minutul 88. România, încă o dată, avea să rateze calificarea la un turneu final.

6 meciuri a jucat România la Craiova, obţinând patru victorii şi două remize

Tags: