News

România va găzdui un nou summit B9. Ce au stabilit Klaus Iohannis și președintele Poloniei în privința întrunirii din iulie

Klaus Iohannis și președintele Poloniei, venit în vizită oficială în România, au anunțat că un nou summit va avea loc la București. Precizările celor doi șefi de stat
22.03.2022 | 19:12
Romania va gazdui un nou summit B9 Ce au stabilit Klaus Iohannis si presedintele Poloniei in privinta intrunirii din iulie
ADVERTISEMENT

Un nou summit B9 va fi găzduit de România. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă la ședința comună a lui Klaus Iohannis cu președintele Poloniei, Andrzej Duda.

România va găzdui un nou summit B9

După primirea președintelui Poloniei, Andrzej Duda, la Palatul Cotroceni, de către președintele Klaus Iohannis, și după pozele oficiale și discuțiile pe care le-au avut cei doi șefi de stat în privat, aceștia au susținut mai multe declarații comune.

ADVERTISEMENT

Organizarea unui nou summit B9 în România este unul dintre subiectele discutate de cei doi șefi de stat.

“Pentru pregătirea summitului NATO care va avea loc în luna iulie la Madrid am decis astăzi, împreună cu Președintele Duda, să organizăm la București un summit al Formatului B9 pe care îl voi găzdui aici la Cotroceni.

ADVERTISEMENT

Ne vom reuni astfel cu două săptămâni înainte de summitul aliat pentru a ne coordona pozițiile în ceea ce privește consolidarea substanțială a Flancului Estic”, a declarat Klaus Iohannis, în timpul declarațiilor comune cu Andrzej Duda.

Klaus Iohannis, despre formarea unui Grup de Luptă NATO în România

Președintele Klaus Iohannis a vorbit și despre nevoia formării unui Grup de Luptă NATO în România, având în vedere situația tensionată între Rusia și Ucraina.

ADVERTISEMENT

“Avem nevoie, urgent, de o consolidare consistentă și echilibrată a Flancului Estic, de o prezență înaintată unitară și întărită.

Este necesară o prezență militară sporită aliată în țara noastră și în regiunea Mării Negre, ca răspuns cu caracter strict defensiv la agresiunea Rusiei.

ADVERTISEMENT

Un exemplu clar și necesar în acest sens îl reprezintă crearea cât mai rapidă a unui Grup de Luptă NATO în România.

Trebuie să luăm măsuri imediate, cu efecte pe termen lung și voi susține acest lucru și la summitul NATO care va avea loc acum, joi, la Bruxelles”, a mai precizat acesta, la ședința comună cu președintele Poloniei.

Klaus Iohannis, despre refugiații din Ucraina

Președinții României și Poloniei au vorbit, de asemenea, și despre gestionarea valului de refugiați din Ucraina.

“Am discutat astăzi și despre criza umanitară profundă generată de agresiunea Federației Ruse, care trebuie să înceteze imediat. România continuă să desfășoare acțiuni complexe în sprijinul refugiaților din Ucraina.

În acest sens, am avut un schimb de opinii și de bune practici cu Președintele Poloniei în ceea ce privește măsurile implementate de fiecare stat pentru gestionarea valului de refugiați.

Am evidențiat și operaționalizarea centrului logistic de la Suceava, care asigură preluarea asistenței pentru Ucraina, dar și pentru Republica Moldova”, a declarat Klaus Iohannis, în timpul declarațiilor comune cu Andrzej Duda.

ADVERTISEMENT