Sport

România, super-performanţă la FOTE 2022! Am câştigat 19 medalii la Festivalul Olimpic din Slovacia. Ce sportivi au luat aurul

România a obţinut o super-performanţă la FOTE 2022 (Festivalul Olimpic al Tineretului European), competiţie organizată în Slovacia. Ţara noastră a reuşit să obţină 19 medalii.
30.07.2022 | 19:55
Romania superperformanta la FOTE 2022 Am castigat 19 medalii la Festivalul Olimpic din Slovacia Ce sportivi au luat aurul
România a câştigat 19 medalii la FOTE 2022 (sursă foto Facebook COSR)
ADVERTISEMENT

Este vara renaşterii sportului din România, iar participarea de la Festivalul Olimpic al Tineretului European, competiţie organizată în Banská Bystrica, a fost un succes real. Sportivii din ţara noastră au câştigat 19 medalii, dintre care cinci de aur, astfel că ocupăm locul 7, în clasamentul pe medalii.

Gimnastica a adus trei dintre cele cinci medalii de aur ale României la FOTE 2022

Amalia Puflea a fost starul echipei României la FOTE 2022, cu trei medalii de aur şi una de argint la gimnastică. Sportiva care a împlinit 15 ani pe 22 iulie a ocupat prima treaptă a podiumului la sol şi bârnă, dar şi alături de echipa feminină de gimnastică, din care au mai făcut parte Amalia Ghigoarţă şi Sabrina Maneca Voinea.

ADVERTISEMENT

Mihai Damian Motorca a adus singura medalie de aur la atletism, unde s-a impus la aruncarea discului. Sportivul de 16 ani a aruncat 57,12 metri şi i-a depăşit pe Zsombor Dobó (Ungaria) şi pe Mico Lampinen (Finlanda).

De asemenea, România a mai obţinut o medalie de aur la judo, categoria -100 kg. Alexandru Petre i-a învins pe Ajdar Baghirov (Azerbaidjan) în sferturi, pe Ghiorghi Baduaşvili (Georgia) în semifinale şi pe Francesco Basso (Italia) în finală.

ADVERTISEMENT

Medaliile de aur obţinute de România la FOTE 2022

 • echipă feminină de gimnastică (Amalia Puflea, Amalia Ghigoarţă şi Sabrina Maneca Voinea)
 • Amalia Puflea (gimnastică, sol)
 • Amalia Puflea (gimnastică, bârnă)
 • Mihai Damian Motorca (atletism, aruncarea discului)
 • Alexandru Petre (judo, categoria -100 kg)

Medalii de argint la gimnastică, atletism, nataţie şi tenis

Pe lângă cele trei medalii de aur, Amalia Puflea a mai obţinut argintul la individual compus, după ce Helen Kevric (Germania) a reuşit să se impună în această probă.

ADVERTISEMENT

La nataţie, Aissia Claudia Prisecariu a adus două medalii de argint, la 100 şi 200 metri spate. Sportiva de 14 ani a obţinut aceeaşi performanţă cu ştafeta combinată 4×100 metri mixt, alături de Darius Ştefan Coman, Alexandru Constantinescu şi Eva Maria Paraschiv.

Lucian Ştefan (3.000 metri), Cristian Popescu (săritura în lungime) şi Alexandra Ştefania Uţă (400 metri garduri) au obţinut câte o medalie de argint la atletism.

ADVERTISEMENT

Tot o medalie de argint am obţinut şi la tenis, în proba de dublu mixt, după ce perechea Eva Ionescu/Gabriel Gheţu a fost învinsă de Renáta Jamrichová/Daniel Balaščák (Slovacia), scor 4-6, 5-7.

Medaliile de argint obţinute de România la FOTE 2022

 • Amalia Puflea (gimnastică, individual compus)
 • Lucian Ştefan (atletism, 3.000 metri)
 • Cristian Popescu (atletism, săritura în lungime)
 • Alexandra Ştefania Uţă (atletism, 400 metri garduri)
 • Aissia Claudia Prisecariu (nataţie, 100 metri spate)
 • Aissia Claudia Prisecariu (nataţie, 200 metri spate)
 • ştafeta combinată 4×100 metri mixt la nataţie (Darius Ştefan Coman, Alexandru Constantinescu, Eva Maria Paraschiv şi Aissia Claudia Prisecariu)
 • Eva Ionescu şi Gabriel Gheţu (tenis, dublu mixt)

Bronz la atletism, nataţie, judo şi tenis

Pe lângă cele trei medalii de argint, Aissia Claudia Prisecariu a mai obţinut un bronz cu ștafeta feminină de 4×100 metri mixt. La fel s-a întâmplat şi în cazul Evei Ionescu, după ce a obţinut bronzul şi la simplu feminin. Sportiva de 17 ani a ratat finala pentru aur, în urma unui meci foarte echilibrat cu Renáta Jamrichová, scor 4-6, 7-5, 5-7.

La judo, Rareş Arsenie a luat bronzul la categoria -90 kg, după ce a fost învins în semifinale de Miljan Radulj, cel care a şi câştigat medalia de aur. Alin Șavlovschi (2.000 metri obstacole), Maria Capotă (400 metri) şi Ana Maria Vişan (aruncarea discului) au adus medalii de bronz pentru atletism.

Medaliile de bronz obţinute de România la FOTE 2022

 • Alin Șavlovschi (atletism, 2.000 metri obstacole)
 • Maria Capotă (atletism, 400 metri)
 • Ana Maria Vişan (atletism, aruncarea discului)
 • ștafeta feminină de 4×100 metri mixt (Aissia Claudia Prisecariu, Brigitta Vass, Eva Maria Paraschiv, Irina Preda și Ana Maria Sibișeanu)
 • Rareş Arsenie (judo, categoria -90 kg)
 • Eva Ionescu (tenis, simplu feminin)

Medalii ca la ediţia din 2019, însă mai mult aur la Banská Bystrica

La FOTE 2019, competiţie organizată în Baku, România a obţinut tot 19 medalii, însă atunci aurul a fost obţinut de patru ori. A fost primul mare concurs internaţional unde David Popovici a strălucit, cu o medalie de aur şi două de argint. Tot acolo, Bianca Costea, o altă speranţă a nataţiei din România şi participantă la Jocurile Olimpice de la Tokyo, s-a clasat pe primul loc la 50 metri liber.

România este pe pantă ascendentă la Festivalul Olimpic al Tineretului European, din moment ce ultimele două ediţii au adus un total de 18 medalii, dintre care nouă au fost de aur. La ediţia din 2017, de la Gyor, ţara noastră a câştigat opt medalii, însă fără să obţină vreun aur.

Ultimele cinci participări ale României la FOTE

 • 19 medalii (5 de aur, 8 de argint şi 6 de bronz) – FOTE 2022 (locul 7)
 • 19 medalii (4 de aur, 10 de argint, 5 de bronz) – FOTE 2019 (locul 11)
 • 8 medalii (5 de argint şi 3 de bronz) – FOTE 2017 (locul 29)
 • 10 medalii (3 de aur, 5 de argint şi 2 de bronz) – FOTE 2015 (locul 14)
 • 16 medalii (2 de aur, 7 de argint, 7 de bronz) – FOTE 2013 (locul 12)
ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un...
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un depozit de deșeuri
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Staţiunea din România care încă de pe vremea romanilor este leac pentru corp...
Staţiunea din România care încă de pe vremea romanilor este leac pentru corp şi suflet pentru turişti: "E magic!"
Ce s-a aflat despre singura femeie care i-a fost soție lui Ion Țiriac....
Ce s-a aflat despre singura femeie care i-a fost soție lui Ion Țiriac. Căsnicia cu miliardarul român a rezistat doar doi ani!
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât...
O mai ții minte pe Lola de la Gospodar fără pereche? Uluitor cât de mult s-a schimbat Alexandra Mitruț, e de nerecunoscut
DOLIU la HOLLYWOOD! A fost ÎMPUȘCAT MORTAL
DOLIU la HOLLYWOOD! A fost ÎMPUȘCAT MORTAL
A murit Ștefan Birtalan, campion mondial cu România de două ori la handbal...
A murit Ștefan Birtalan, campion mondial cu România de două ori la handbal masculin. A fost cel mai bun handbalist din lume în trecut
Armată obligatorie, și în România! „Este o necesitate”
Armată obligatorie, și în România! „Este o necesitate”
Doliu cutremurător în România! A murit luni dimineață, la ora 6.00!
Doliu cutremurător în România! A murit luni dimineață, la ora 6.00!
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu....
Cine sunt patronii care primesc contracte de la primarul sectorului 6 Ciprian Ciucu. Sponsori ai PSD, apropiați ai lui Sorin Oprescu și denunțătorul vicepreședintelui PNL Iulian Dumitrescu
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”