Au mai rămas cinci zile până la debutul naționalei României la Campionatul European din 2024. Florentin Pera are misiunea să reconstruiască naţionala după valul de retrageri din acest an, dar scandalurile şi controversele şi-au pus amprenta pe evoluţia “tricolorelor”.
După turneele de pregătire din ultimele luni, semnalele de alarmă se tot adună. Iar totul a culminat cu umilinţele suferite de România la Golden League, puternicul turneu amical din Danemarca, în care elevele lui Pera au fost învinse la scor, e adevărat, de trei dintre cele mai tari formaţii ale Europei.
Totuşi, a fost 26-41 cu Olanda, 25-35 cu Danemarca şi 25-37 cu Norvegia, iar era post-Neagu pare mai “neagră” decât se aşteptau şi cei mai pesimişti suporteri ai naţionalei noastre. Şi, din păcate, rezultatele de la Golden League au fost anunţate după ultimele evoluţii ale “tricolorelor”.
La Trofeul Carpaţi, România a câştigat un singur meci, 36-25 cu Macedonia de Nord, dar a pierdut duelurile cu Elveţia, scor 27-36, respectiv Brazilia, scor 31-34. Lor li se adaugă şi testul din luna septembrie, pierdut cu Ungaria la Tatabanya, 28-37.
Sunt înfrângeri la scor pentru noua naţională a lui Florentin Pera, care are misiunea de a reconstrui naţionala în acest nou ciclu olimpic. Iar specialiştii consideră că unul dintre motivele căderii abrupte este faptul că jucătoarele de naţională au prea puţine minute la cluburi.
Mai mulţi antrenori din Liga Florilor, în special de la echipele care au bugete mai mici, acuză că măsurile Federaţiei, care a eliminat toate regulile care “protejau” jucătorii români (U-21, U-23), inclusiv celebra “Lege 40” a lui Novak, au dus ca la naţională să fie jucătoare care au prea puţine minute în picioare.
Astfel, cluburile nu sunt constrânse de nicio regulă să folosească jucătoare din România. Şi deseori la echipele de top vedem un “7” de bază format din jucătoare străine. Astfel, jucătoarele noastre sunt în plan secund, iar la naţională ajung din calitate de rezerve la echipele de club.
Scandalurile au zdruncinat naţionala în această toamnă şi este posibil să îşi pună amprenta pe aceste rezultate dezastruoase. Anul trecut, după Mondial, Cristina Neagu şi Crina Pintea au anunţat că se retrag de la echipa naţională.
A urmat apoi anunţul Nicoletei Dincă. În luna septembrie, o altă jucătoare cheie, Eliza Buceschi, a anunţat că se retrage de la prima reprezentativă, invocând şi o lipsă de interes din partea celor din anturajul naţionalei, care nu i-au dat niciun telefon cât a fost accidentată.
Apoi, conflictul dintre Cristina Laslo şi Florentin Pera a turnat gaz pe foc. Laslo era căpitanul echipei naţionale aflate în reconstrucţie. Scandalul a pornit de la Gloria Bistriţa şi a ajuns şi la naţională, Cristina Laslo anunţându-şi retragerea temporară.
Iată cinci jucătoare cheie pe care le-a pierdut naţionala fără să fie pregătite niciun fel de înlocuitoare. S-a creat un vid care n-a putut fi acoperit, unul dintre motive fiind faptul că în Liga Naţională se creează foarte puţin.
Sigur, transferurile de jucătoare străine transformă Liga Florilor într-un campionat puternic, dar multe echipe de top rămân repetente la creşterea jucătorilor şi la performanţa în ceea ce priveşte academiile.
Dacă româncele de naţională joacă puţin la nivel de club, ce pretenţii să avem pentru a le înlocui pe Neagu, Pintea sau Buceschi, jucătoare de cel mai înalt nivel? Care în multe meciuri au cărat naţionala “în spate”.
Declaraţiile oficialilor spun că România vrea să creeze, de această dată, un grup. E drept că în ultimii ani ne-am bazat foarte mult pe reuşitele individuale ale Cristinei Neagu, dar era post-Neagu are un început foarte greu:
“Eu am încredere într-o atmosferă bună la lotul naţional şi cred că ăsta ar trebui să fie obiectivul principal în următoarea perioadă. Să creăm o atmosferă bună. Sportivele să vină cu plăcere la echipa naţională şi să se creeze această unitate de grup de care se tot vorbeşte şi de care avem mare nevoie. Cred că unitatea de grup e mult mai importantă decât orice jucătoare luată individual”, a spus Constantin Din.
De această dată riscăm să cădem în cealaltă extremă. Creăm un grup unit, dar fără individualităţi de valoare mondială. Cel puţin în lotul pentru Campionatul European, România nu are jucătoare consacrate. Sigur, avem multe speranţe în echipă, jucătoare care pot creşte frumos în următorii ani. Dar până atunci?
După acest şir nesfârşit de probleme, pentru România urmează Campionatul European. Altă dată am fi spus că o grupă cu Muntenegru, Serbia şi Cehia este una abordabilă, dar acum avem emoţii pentru calificarea în grupele principale.
Obiectivul stabilit de FRH este ieşirea din grupele preliminare, după cum a explicat Constantin Din într-un interviu acordat pentru FANATIK, spunând că obiectivul pe termen lung este calificarea la JO de la Los Angeles. E drum lung până acolo.
“Principalul obiectiv este să ieşim din grupe. Repet, este o echipă în construcţie. Obiectivul principal este calificarea la Jocurile Olimpice de peste patru ani de zile şi până atunci trebuie să avem mare grijă cum construim această echipă.
Şi din punct de vedere sportiv, al exprimării în teren, dar foarte importantă este şi pregătirea mentală. Trebuie să avem foarte mare grijă cum procedăm. Sunt jucătoare tinere şi trebuie să le creştem cum trebuie ca să ajungem la marea performanţă.
Dacă ieşim din grupe, sunt şanse mari să putem intra la 1-8, dar având în vedere că este o echipă tânără şi un 1-12 n-ar fi chiar un obiectiv de care să nu ne bucurăm”, a spus Din.
Meciurile amicale din această toamnă au scos în evidenţă multiplele slăbiciuni ale noii naţionale a României. Toată lumea speră ca exprimarea echipei la Debrecen să fie alta şi “tricolorele” să aibă o evoluţie bună, care să ducă echipa în faza următoare.