România este țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană. Datele sunt oficiale și vin dintr-un raport Eurostat publicat de Ministerul Educației.
Autoritățile de la București au dat publicității un ”Raport privind starea învățământului preuniversitar din România 2021 – 2022”. Datele prezentate în document sunt destul de îngrijorătoare.
Țara noastră are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu. Mai exact, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
La nivelul statelor din Uniunea Europeană, participarea la educația preșcolară a copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 ani și vârsta oficială de înscriere a avut ca țintă, pentru anul 2020, valoarea de 95%.
Media UE privind acest indicator a fost atinsă: 95,4%. Valorile cele mai crescute s-au înregistrat în Franța (100%), Belgia (98,7%), Danemarca (98,2%), Portugalia (97,9%) și Olanda (97,1%.
Din păcate, la fel ca în anii anteriori, România nu a cunoscut progrese la acest capitol. Țările cu cele mai reduse valori ale indicatorului sunt Slovacia și Croația (83,2%), Bulgaria și România (82,4%).
Din raportul prezentat de minister aflăm că, în perioada 2013-2017, România a înregistrat o creșterea semnificativă a acestui indicator european, de la
86,4%, până la valoarea de 89,9%. Ulterior, ”coborârea vârstei de debut școlar la 6 ani a determinat o implicare mai activă a părinților în înscrierea copiilor la grădiniță. Pentru anul 2020 se înregistrează o ușoară creștere a valorii indicatorului cu 0,1 p.p., față de anul anterior (ajungând la 82,4%)”, se arată în document.
Din toamna acestui an, în România intră în vigoare o măsură menită să crească participarea la educația preșcolară a copiilor cu vârsta cuprinsă între 4 și 5 ani. Mai exact, grupa mijlocie devine obligatorie.
Legea în vigoare spune că, în România, în prezent este obligatorie doar grupa mare. Vorbim aici de copii cu vârste între 5-6 ani. La 6 ani, ei au opțiunea de înscriere și la clasa pregătitoare.
Treptat, și grupa mică va deveni obligatorie în România. “învățământul secundar superior și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030”, se arată în articolul 16, alin. (1) din Legea Educației.